Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Istok - još riže molim!


www.rediff.com

Moji prvi koraci u koketiranju s indijskom hranom vezani su uz bengalske recepte.
Bengalci su veliki obožavatelji hrane i vrlo su vješti u pripremanju maštovitih jela koristeći razne vrste povrća.

I da, jednostavno obožavaju rižu. (Vidi omjer riža-ostatak jela)


www.sallys-place.com

No ono što mene osobno fascinira u bengalskoj kuhinji su slatkiši. Najbolji, najukusniji, najslađi i najneobičniji na svijetu.
Iako u pripremanju deserta često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mliječnih proizvoda.
Iako sam s vremenom više zavoljela gujarati kuhinju, često se s nostalgijom vraćam bengalskim jelima.
Njihov doseg seže od svakodnevnih, sasvim jednostavnih jela kuhanih na pari, do onih prženih i složenijih.

Najčešći začini i sastojci
(bengalski naziv naveden na prvom mjestu, hindski na drugom):

- gorušica (rai sorsey, rai sarson)
- čili
- đinđer (ada, adrak)
- korijander (dhoney, dhania)
- lišće korijandera (dhoney patta, dhania patta)
- zeleni kardamom (elach, elaichi)
- Panch Phoron (mješavina pet začina u jednakim omjerima: piskavica, fenel, kumin, kalonđi i gorušica)
- kurkuma (halud, haldi)
- kumin (jeera)
- kalonđi (kala jeera, kalonji)
- fenel (mauri, saunf)
- piskavica (methi, methi dana)
- sezam (til)
- jogurt
- slanutkovo brašno (besan)
- ulje gorušice
- ghee (pročišćeni maslac)


Najpoznatija jela:

Khichuri (Khichdi)
Jednostavna kombinacija začinenih mahunarki, riže i povrća za cjelovit obrok
Lebur bhat
Riža s limunom
Alloor dam
Curry od krumpira
Shukta
Varivo od gorke dinje
Luchi (Puri)
Vrsta peciva pržena u dubokom ulju
Sandesh
Slatka kuglica od sira
Chaler Payesh
Kombinacija mlijeka i riže za jednostavan ukusan desert
Rasgoola
Mliječne kuglice natopljene šećernom ružinom vodicom...da i to postoji
Rasmalai
Mliječne kuglice u slatkom umaku od iskuhanog mlijeka
...

Izvori:
Wikipedia
About.com
TarlaDalal.com
Tarla Dalal: Swadisht Subzian


Post je objavljen 10.04.2007. u 10:43 sati.