Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pzba

Marketing

UTOPIJA

Pozdrav, evo nakon zustre rasprave u proslom postu, makar nije bila rasprava o temi posta, (sto me je malo i raspizdilo), a i neda mi se raspravljat o temi koja je sazvakana milijon puta i o kojoj svatko sve zna najbolje.
Odlucio sam napisati jedan post za kojeg me je inspiracija pukla nakon sto sam procitao malu i kratku knjizicu (meni je to vise oblik nekog fanzinica), u kojoj mi se najvise svidio kraj. Upravo mi je to jos vise usadilo razlog zasto se boriti protiv represije i prisile koju prozivljavamo od strane autoriteta. Ali jos sam vise uvidio da stav koji imam nije utopija (kako gotovo vecina kaze), vec nesto za sto se valja boriti. Mozda ja ne dozivim uspijeh revolucije, ali mozda moja djeca, unuci, oni mozda hoce i u to sam siguran.
Dobro da vise ne silazim s teme, poceo sam govoriti o knjizici ANARHIZAM-Mali prirucnik za pocetnike. Mislim i prije sam znao sto je anarhizam i anarhija itd. Ali na kraju se bas osvrce na komentare koje ljudi, mediji i dr. daju kada se spomene i objasni sto je anarhizam i anarhija. Pritom mislim na to kada ljudi kazu da je anarhija utopija.
Utopija je sve sto nije ostvareno, sto ne znaci da ni nece biti ostvareno. Utopija se spominje s namjerom da se nesto zapoceto, sto jos nije ostvareno s time odustane, jer neostvarivo. Ljudima je lakse prihvatiti stanje ovakvima kakvo je, tj. drustvo u obliku drzave, slagali se oni s njime ili ne. No mnogi ne gledaju u povijest i sve promjene koje su se tada desavale, apsolutno sve politicke promjene nazivane su utpijom, npr. prelazak iz robovlasnickog u fedalno drustvo smatrano utpijom, nestanak monarhija i uspostava parlamentarne demokracije, je isto nazivana utpijom... Time dolazimo da je svaka promjena iz dominantnog stanja i uspostava novih vrijednosti smatrana utopijom, barem do trenutka kada bi se dogodila. Kada utopija postane stvarnost, govorimo o postizanju jednog cilja r/evolucija, a to je pocetak naglog razvoja pokrenutog procesa. Sve se odnosi na nase osobno shvacanje stvari, jer sve krece od covjeka. Ideja o autoritetu lezi "u glavi", a ne u stvarnom autoritetu, koji netko ima. No logicno je ako osporimo neciji autoritet, da protiv nas ce se voditi polika prisile i sile, ali sila je samo sredstvo postizanja poslusnosti, a ne stvaran i razuman razlog zbog kojega bi netko imao autoritet nad nama.

Napomena-neki su djelovi preuzeti iz knjizice cije sam ime naveo na pocetku posta, ne bi volio da ispadne kako pisem plagijate, ovako sam samo lakse predocio ono sto ja mislim, ali i sto pise u knjizici. Pozdrav i uzivajete, ne mojte se pitati imali smisla borit se za slobodu unutar zajednice, za ostvarenje svoje osobne i potpune koristi, ali da time ne narusavate tudu slobodu i njegovo nastojanje za postizanje istoga.

Post je objavljen 06.04.2007. u 09:03 sati.