Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Tržišna ekonomija ili korupcija?

Uskrsnica u vidu konzumovog bona.Prelistavajući ovih dana Sudski registar trgovačkih društva u Republici Hrvatskoj došao sam do zanimljive informacije. U nadzornom odboru Zračne luke Zagreb pojavilo se ime Siniše Poljaka. Gospodin je odmah postavljen za zamjenika predsjednika nadzornog odbora. Navedena dopuna ili zamjena članova nadzornog odbora nigdje nije bila obznanjena. Prema Ustavu RH, svima mora biti dostupno svako mjesto i položaj pod istim uvjetima. Očito je Poljak kao i mnogi drugi, imenovan protivno navedenoj ustavnoj odredbi.

Kako je ime Siniše Poljaka uglavnom vezano za aferu Brodosplit i njegovu smjenu u nadzornom odboru, htio sam provjeriti da li je to baš taj Siniša Poljak. Prema navodima iz tiska, Siniša Poljak je nakon micanja iz NO Brodosplita, nadzirao Odašiljače i veze. Uvidom u podatke NO Odašiljača i veza, usporedbom JMBG-a utvrdio sam da je to taj Siniša Poljak.

S obzirom na reputaciju Poljaka i sudbinu Brodosplita odmah sam se pobojao za sudbinu Zračne luke Zagreb. Pomislio sam, hoće li i zračnu luku? Odgovor je došao sa Uskrsnicom.

Ovakav način plaćanja trebao je biti daleko iza nas

Radnici Zračne luke Zagreb dobili su Uskrsnicu u obliku konzumovog bona u iznosu od 400.00 kuna. Bon se ne može koristiti za ništa drugo osim za kupovinu u Konzumu. Za preko 1000 radnika u svakom slučaju veselje, za Todorića i veće. Cijene formira kako hoće. Kupci ne mogu birati.

Gospodo zašto nije isplaćeno u gotovini? Zašto u Konzumu? Da li je Konzum posao sa uskrsnicom dobio putem natječaja. Da li je to tržišno gospodarstvo? Da li je to nagrada Todoriću za pokušaj izbacivanja Dukata iz polica ili je to predujam za izborni reket?

Odgovor sigurno zna zamjenik predsjednika NO i onaj koji ga je tu postavio. Uprava i pomoćnici Zračne luke Zagreb ionako moraju podržati, takve “tržišne” metode jer su, unatoč utvrđenim nepravilnostima i dalje na rukovodećim mjestima.

Zračna luka je u većinskom državnom vlasništvu a predsjednik Skupštine društva je ministar prometa i ..., Božidar Kalmeta. Ministra ne treba posebno predstavljati, ispit poštenja položio je na dionici ceste od Zadra do autoputa.

Ivan Hrvačić


Post je objavljen 05.04.2007. u 11:30 sati.