Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samarijanac

Marketing

Veliki četvrtak

Danas, na Veliki četvrtak, započinje sveto trodnevlje. Kristovi vjernici i čitava Crkva sjeća se dana Večere Gospodnje i ustanovljenja Euharistije. Na ovaj dan Isus je posljednji put proslavio sa svojim učenicima blagdan Pashe i ustanovio svećenički red i svetu Euharistiju - Misu. Tako je svijetu ostavio znakove svoje trajne prisutnosti u kruhu i vinu i predao čovječanstvu svoje Tijelo i Krv kao polog i garanciju pobjede nad zlom, patnjom i smrću. Na današnji dan Isus je izdan od Jude, uhićen i sudski ispitivan pred svećenstvom i rimskim namjesnikom Pilatom. S tim činom je čovjek, njegovo stvorenje, nepovratno pao u ponor mržnje prema Bogu.
U liturgiji danas prolazimo dvoranom posljednje večere koja se odvija u kući za vrijeme židovskog blagdana Pashe koju je Krist proslavio s dvanaestoricom apostola. Isusu je za vrijeme posljednje večere oprao noge svojim učenicima što će danas učiniti i svjećenici dvanaestorici vjernika iz župe. Gestom pranja nogu Krist je poručio da se ne može odijeliti euharistija i kršćansko svećeništvo od služenja ljudima.
Na Veliki četvrtak biskupi u svojim katedralnim crkvama okruženi svećenicima, blagoslivljaju sveta ulja koja se upotrebljavaju kod slavljenja sakramenata. Tom prigodom svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja.

Post je objavljen 05.04.2007. u 09:02 sati.