Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dax

Marketing

Late in the night

Evo dok čekam reprizu Battlestar Galactice u ovaj kasni noćni sat, došlo mi da napišem sumu sumarum ovoga tjedna. Po običaju, ništa novog ovog tjedna osim par sitnih stvarčica.

Prvo, zahvaljujući svom dobrom frendu Marku, instalirao sam Ubuntu server kod kuće. Marko ima iskustva sa linuxom, i vrlo je dobar sysadmin. Znam i ja ponešto o linuxu, doduše ne kao i on. Iako kaže da je počeo s linuxom raditi tek prije oko godinu dana. Ali ima smisla za to. Ja sam počeo raditi s linuxom oko prije pola godine, i nisam ni upola dobar kao on. Ali učim.

Uglavnom, server je online. Ima svoju dinamičku adresu koju dyndns stalno apdejta. Budući da sam ja više netadmin nego sysadmin, to je moje područje rada. Tu sam kod kuće što se kaže. DNS je moje područje rada, i time se bavim i u firmi u kojoj radim.

Druga novost je da sam si naručio HPov PDA, koji bi trebao stići za dan-dva. PDA ili palmtop (valjda) je po naški dlanovnik, ili mali portabl(e) kompjuter veličine dlana. Ovog mog krasi to što ima GSM, dakle integrirani mobitel, te što mi je važnije, Wifi. Wifi je bežični računalni komunikacijski protokol. Sad ću se moći spajati na nezaštićene gradske bežične linije i čitati email bežično.

To se u stručnoj terminologiji inače zove piggybacking, odnosno jahanje na svinji. Piggybacking je kada se bežični korisnik koji ima npr. PDA, ili laptop, spoji na nezaštićenu bežičnu mrežu drugog korisnika, koji uglavnom ne zna da se ovaj prvi spojio na njegovu mrežu. U piggybackingu nema nečeg osobito lošeg, jer piggybacker se ne spaja na tu nezaštićenu mrežu da bi učinio štetu drugom korisniku, već da bi se spojio na Net za svoje potrebe. No, drugi korisnik ima npr. štetu utoliko što piggybacker koristi njegov data transfer.

Mnogi općenito brkaju pojmove bandwidth i data transfer, jer bandwodth kao što mu i ime kaže znači propusnost veze (širina frekvencije), a ona je manje-više uvijek stalna, i mjeri se u bpsovima (bitovima u sekundi). S druge strane, data transfer je količina podataka tj. bitova koja je prošla/procirkulirala vezom, tj. tim bandwidthom. Neki se možda neće složiti s ovim definicijama, no to bi u principu trebalo tako zvati. (nek se stvari zovu pravim imenom).

E da se vratimo na bežične mreže. Ja i moj drugi dobar frend smo prije nekih mjesec dana napravili jedan wardriving. Wardriving je vožnja kvartom i skeniranje otvorenih, nezaštićenih bežičnih mreža. Ovdje po mom gradu ih ima priličan broj. Većina ih se odaziva na ime ConnectionPoint, što su zapravo krivo podešeni wireless routeri koje dila naš T-com. Ti wireless routeri nemaju podignutu zaštitu odnosno enkripciju, pa se i drugi korisnici, tj. piggybackeri mogu na te routere spajati i time doći do Interneta. Da li je to dobro ili loše, prosudite sami.

Uglavnom, to je to za večeras, počela je Battlestar Galactica. Idem gledat. Bye.

Post je objavljen 05.04.2007. u 02:14 sati.