Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockbube

Marketing

Rock Bube ..... II dio - koncerti na DOORS - ima

Tih godina je u Splitu bio pravi raj za muzičare, u smislu samostalnih koncerata, nastupa, druženja i rock života uopće.Svako malo bi se negdje zasviralo.Tada su bile popularne takozvane "fronte" (mjesne zajednice), tamo smo izlazili (najviše petkom i subotom) na ples, druženje, a često i održavali koncerte (naravno, svojih pjesama).U stvari, baš to je bila prava stvar - svirati svoje pjesme.

U Splitu je tada djelovalo (sviralo, nastupalo) barem 20-ak grupa (bendova), bio je to pravi BOOM i barem jednom godišnje su se održavali DORS-i.E, ovo vam je skraćenica za dalmatinski omladinski rock susreti (zgodno smišljeno).Pravi rock spektakl za sve grupe iz Dalmacije (i šire).Zimi bi se obično održavali u podrumima srednje Tehničke škole (...donja Tehnička - za poznavatelje).Ambijent je u stvari bio odličan, sada kad se sjetim, visoki strop, crvena cigla, lukovi iznad vrata,.. lagano podsjeća na srednji vijek.

Razglas bi se, skoro u pravilu, iznajmio kod DUPLE (Duple i danas radi sa razglasima i ima svoj studio), a troškove bi pokrili od ulaznica (cijene su bile prilagođene baš za svakoga).A, sve to je organizirao jedan momak (e, ne mogu se sjetiti imena, šteta) koji je, čini mi se, svirao gitaru u bandu "Sunce".E, evo ga, Željko Erceg (čitajući danas novine vidija san poznatu facu i kad san pročitao prezime sjetio sam se.Danas je on direktor agencije "Artur Erceg").Dakle, oduvijek je imao organizatorskih, marketinških i sl. sposobnosti.

Uglavnom, nastup na DORSI-ma se nije smio propustiti, ni bandovi, a ni publika, živilo se za to.Po sedam, osam dana prije bi se brujilo o tome, čak i na lokalnim radio stanicama (tada ih je bilo najviše 2 ili 3).Mislim, da su ti koncerti trajali i po nekoliko dana.Ako nadjem neku fotografiju sa nastupa ubacit ću je na blog.
Dakle, DORS-i, hm, teško je vjerno opisati,barem meni, taj osjećaj, tu ogromnu pozitivnu energiju koja je plovila nad gradom tih dana, bolje rečeno, godina.Svima nam je bilo dobro.To me malo podsjeća na "lude" 60-te ili možda na hipi pokret.Živili smo ROCK.
Ne znam kako je i kad je to sve skupa prestalo i nestalo.
Pokušat ću se sjetit imena par grupa koje su tih godina nastupale sa nama:
"Deficit", "Kocka", "Bonus", "Dijete iz epruvete", "Narodno blago", "Elektra", "Vojnici olovnih nogu", "Kućni pritvor", "Krčma kod Djure seljaka", "Crni pas", "Tobogan" , "TNT" ...
Neki članovi iz ovih bandova su danas dosta poznati i kvalitetni glazbenici, što je i u redu.
E, sada bih ovaj dio priče lagano priveo kraju, dakle, zdravi i veseli bili do idućeg javljanja (ma, kad on bio).

Koncert je održan 1980 g. na nogometnom igralištu osnovne škole "Veljko Neškovčin" ( sada se zove OŠ "Brda"). Nastupilo je oko 15-ak splitskih bandova, među njima ste mogli vidjeti i Nenu Belana, fon Biškića, Zdravka Bajana (najpopularnija pjesma mu je "Što je danas lijep i sunčan dan"), ...
eh, nabrojio bih ja sve, ali ne mogu se sjetiti, ako se netko prisjeti može se javiti ovdje na blog pa ćemo ih rado nadopisati.

Ovo su inače isječci iz novina Slobodna Dalmacija, a i radio Split je tada u živo prenosio dijelove koncerta i doživljaj sa terena.

Post je objavljen 04.04.2007. u 00:34 sati.