Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tricoteka

Marketing

Letters from Iwo Jima olitiga Flags of Our Fathers olitiga Domovinski rat

Iz pisma Clintu Eastwoodu:

Alo Clinte,

moran ti priznat da me dirnula tvoja ratna priča iz japanske perspektive. Ova američka je tipičan primjer kako Amerikanci navlače kožicu u ratnom vihoru i od običnih ljudi rade heroje-idiote: "kupujte obveznice" i afera tko se slikao sa zastavom.

Sve me to povraća na Domovinski rat. Clinte kod nas je to izgledalo: "kupuite moje obezvrijeđene braniteljske dionice" ili "kupite moju povlasticu za auto", "zaposlite dite poginuloga hrvatskoga branitelja" i prvenstvo upisa dice na škole i fakultete oko čega smo imali i poznatu aferu u medijima.

~*~*~*~

...odsvirana je ona stvar na trubi, održan kratki govor. Posli sprovoda dala su nam braća zastavu koja je pokrivala ćaćin kapsil. Pokojna baka je jecala u boli za svojim sinom. Zastava je uručena mojoj materi. Nije to bila ona zastava koju je pokojni stari dignija na vrj kojem ne znam ime.

~*~*~*~

…penjali su se na brdo 3 dana. Brdo je bilo u okruženju srbo-četničke aždaje. Tri dana je rešetano. Niko od trojice koja su nosila barjak i zastavu nije ranjen. Kad se ćaća vratija s terena stenja je od upale mišića. Napisa je pismu. Ne znam di je pisma...

~*~*~*~

...mater, sestru i mene vozila su terencem Lada Niva dva Domobrana ispod Svilaje preko "slavnog" brda. Ne sićan se njihovih imena. Ta pukovnija više ne postoji. Upirali su prston na brdo i na usponu i kad smo silazili. "Stari van je bija legenda. Stari van je bija Stari Morski Vuk. Nosija nam je na teren škampe. Kad je gradija ovi puteljak bila je zima, uvatija je plavuritu (ilitiga upalu pluća). Ovde s ovog vidikovca, zapravo zaklonjene čuke, tu van je stari lopaton kupija i struga sa zida svoga kolegu kojega je raznila srbijanska granata."
Odveli su nas do mista di je UN stiga razminirat, dalje nismo smili. Sestra je pokušavala ostat pribrana u terencu koji je vata ravnotežu na uzbrdici. Na pola puta morali smo predahnuti od truckanja, a i svima skupa se pišalo.

To je sve šta znan. Sve čega se sićan. Ne znan do brda napamet doć. Lina san uzet kartu u ruke i nać cestu. Zastava bi tribala bit u matere.

Inače kako si Clinte baš ti bija ljubimac moga ćaće, posebno u Prljavome Harryiju, a da ne govorin u Špagetima vestern, znan da bi mu bilo drago šta san ti sve ovo stigla opisat. Barem ovaj mali dio kojega se sićan. Zaboravila bi i to da nije tebe, moj Clinte, pa još i Eastwoode!


Post je objavljen 03.04.2007. u 12:09 sati.