Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA U HRVATSKU ŠALJE DVA VETERINARSKA STRUČNJAKA ZBOG SVINJSKE KUGE

Europska će komisija ovoga tjedna poslati dva veterinarska stručnjaka u Hrvatsku kako bi pomogli u borbi sa svinjskom kugom, priopćeno je u ponedjeljak u Bruxellesu.

Prema priopćenju Europske komisije, stručnjaci EU tijesno će surađivati s hrvatskim vlastima u analiziranju epidemioloških podataka i razmotriti mjere koje se poduzimaju u borbi protiv te bolesti.

Budući da je Hrvatska kandidatska zemlja, ovaj posjet organizira Opća uprava Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača te TAIEX, Komisijin ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija.

Klasična svinjska kuga je virusna bolest domaćih i divljih svinja. Najvažniji čimbenici koji pridonose pojavi bolesti su hranidba svinja napojem, nekontrolirani promet svinja i proizvoda od mesa svinja, kontakt s divljim svinjama, kao i neprovođenje strogih biosigurnosnih mjera na farmi. Svinjska kuga nije opasna za ljude, nego je isključivo bolest domaćih i divljih svinja koja se brzo širi i izaziva velike gospodarske štete.

U skladu s odredbama Europske Unije, Hrvatska je od 1. siječnja 2005. godine prestala cijepiti svinje protiv svinjske kuge. U slučaju izbijanja bolesti za sada jedini način suzbijanja je usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje svih svinja na zaraženim gospodarstvima i svih svinja na gospodarstvima koje su bile u direktnom ili indirektnom kontaktu sa svinjama iz zaraženih dvorišta.


EK šalje dva veterinarska stručnjaka u RH zbog svinjske kuge (Jutarnji list)

Post je objavljen 02.04.2007. u 20:20 sati.