Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prepreke

Marketing

Topla voda

Evo, otkrila sam toplu vodu i sjetila se da bih zapravo mogla stavit tu neku svoju priču na blog. Mislim Tibor ju je već dobio, Skaska želi, Zg-dnevnik je dobio jednu drugu... Čitajte i slobodno raspalite sa kritikama. Sve su u autorskoj agenciji, ali uvijek ih mogu mijenjati ako treba.


Neptun

Kada pogledate sliku Neptuna u nekoj knjizi, vidjeti ćete da je plave boje. Ima i prsten sličan Saturnovom. Ima i pjegu sličnu Jupiterovoj. Kao oba ta planeta i on je plinovit. Ali to je samo privid. Neptun je naime planet koji ima samo more. Iznad mora nalazi se gusti oblak plave boje. Kao što Zemlja ima atmosferu koja je zapravo prozirna i bez boje, tako i Neptun ima neku vrstu atmosfere koja je prekrasne plave boje. Morski plave. Jasno je da kroz taj oblačni dio možete proći kao što se može proći kroz bilo koji oblak.
Da li u tom moru žive bića? Pa, naravno! More je i na Zemlji bilo početak života, a na Neptunu je to jedini životni prostor.
Osim svega ovoga, Neptun ima i osam mjeseca koji kruže oko njega. Zamislite kako je divan prizor navečer, kada Sunce zalazi, a na obzoru se vidi osam mjeseca koji sjaje i njihovi se odrazi vide u moru. To je zapravo osam puta ljepše nego na Zemlji. I ostali planeti imaju mjesece, ali nemaju ocean da se vidi njihov odraz.

Najveći od svih osam je mjesec Triton. On se okreće u suprotnom smjeru od svih ostalih Neptunovih mjeseca. Kao kada idete na klizanje, i svi idu u istom smjeru. A jedno dijete ide u suprotnom. Triton se ne sudara, jer planeti i mjeseci imaju svoje staze. Na tom mjesecu ima vulkana, ali zamislite, oni izbacuju led i ledenu prašinu! Sasvim suprotno od onog na što smo navikli na Zemlji.

Idemo sada vidjeti što to živi u moru Neptuna. Kao prvo, tamo se rodio bog mora – Neptun. U podmorju žive sva bića što su ikada živjela na Zemlji, što sada žive i što će ikada živjeti. To znači da na primjer tamo žive svi oni izumrli morski dinosauri koji su živjeli na Zemlji prije mnogo milijuna godina. Zatim sve izumrle vrste riba, pa sve izumrle vrste školjaka.
Tamo žive i sve vrste podmorskih bića koja sada žive u oceanima i morima Zemlje. Ali isto tako na Neptunu žive i sva ona morska bića koja još nisu došla u Zemljina mora. Jer morska se bića neko vrijeme zadrže na Zemlji, onda se kaže da su izumrla, pa dođu živjeti neka druga bića.


Na primjer, u moru na Zemlji živio je jedan ogroman morski dinosaur koji se zvao basilosaur. Bio je velik oko 20 metara i jeo je sve živo. Nitko se nije mogao obraniti od njega, bio je najopasniji, najbrži, najjači i imao je najoštrije zube. Neko je vrijeme živio u oceanima Zemlje, a onda je izumro. Zapravo se vratio na rodni planet, samo mi mislimo da je izumro. Umjesto njega došla je jedna druga vrsta opasne morske ribe, možda je to današnji morski pas, a možda je koralj. To mi ne znamo. Kao što ne znamo niti kako će izgledati nova morska bića koja dođu sa Neptuna.
Morski bog Neptun pazi na sva ta bića, i na Zemlji i na rodnom Neptunu. On ima trozubac za koji je zakvačena svjetlosna zraka i pomoću nje on upeca morska bića koja moraju nazad na Neptun, pa ih odvede kao što mi na primjer vodima pse na uzici. Tamo opet zakvači nekoliko novih bića, dovede ih na Zemlju i pusti u more. I tako to ide već milijunima godina, ali se niti jedno biće nije dvaput pojavilo na Zemlji.
Jedino neke morske životinje ostaju jako dugo, kao na primjer morska kornjača. Ona je tu već od doba dinosaura i još ju Neptun nije odveo. Ali hoće. To opet ovisi o nama, ljudima. Jer ako jako puno lovimo i uništavamo neke vrste, onda se Neptun naljuti i odvede ih nazad gdje su sigurne. Ako smo pak dobri prema njima, onda ih dugo ostavi u morima Zemlje.
Inače, u prstenu Neptuna nalaze se samo školjke. Zato taj prsten ima srebrnasti sjaj. Školjke koje nalazimo na plažama, one suhe koje možemo uzeti za doma, one su iz Neptunovog prstena. Žive školjke dolaze na Zemlju kao i ostale morske životinje: pomoću Neptunove srebrne uzice. Zato, kada nađete neku praznu školjku i kada je ponesete kući, imati ćete uspomenu na more Zemlje i na prsten Neptuna.




Post je objavljen 30.03.2007. u 11:27 sati.