Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

MIKSOMATOZA KUNIĆA

Vlasnici kunića koji izvode svoje ljubimce zbog dolaska toplijeg vremena pitaju se dali je pogubno za njihovog kunića izlazak na zrak. Svi bruje o miksomatozi pa da Vam napišem par redaka da znate o čemu je riječ.

Image Hosted by ImageShack.us

Miksomatoza kunića je zarazna bolest koja se očituje stvaranjem čvorića u koži i potkožju na području glave, genitalijama, nogama. Uzročnik je virus sličan virusima boginja. Postoje dva tipa virusa : tip J.Amerika i California.
Izvori zaraze su : bolesni kunići, njihovi sekreti ( iz nosa i očiju ), lešine. Ova bolest se širi izravnim dodirom, kupovinom bolesnih kunića, ubodom komaraca, buha i sl, te prko ozljeđene kože.
Ptice i čovjek mogu prenositi bolest, a veliku ulogu imaju komarci, krpelji, buhe i uši .
Europski divlji i pitomi kunić vrlo su prijemljivi na ovu bolest.

SIMPTOMI BOLESTI:

temperatura se poveća do 42C

PROMJENE NA OČIMA: otečenje kapaka do velike mjere, vidljiv gnojan iscjedak iz očiju
PROMJENE NA ANOGENITALNOJ REGIJI: pojava upalnih edema na anogenitalnoj regiji
PROMJENE NA KOŽI: pojava čvorića u potkožju, uškama, ekstremitetima,glavi različitih veličina, od tuda naziv lavlja glava u kunića. Pojava edema u sluznici prorodnih otvora, kunić otežano diše i ako bolest pređe u kroničan tok, kunić umire od ugušenja.

DIJAGNOSTIKA
: se postavlja na temelju kliničkih simptoma, koji su vrlo karakteristični i teško ju je zamijeniti za koju drugu bolest.
Sigurnu potvrdu može dobiti i veterinar nakon što će materijal uzet za sumnjive životinje poslati na veterinarski institut.
VETERINARSKI INSTITUT O MIKSOMATOZI KUNIĆA

LIJEČENJE: u terapiji ove bolesti pokušalo se sa različitim lijekovima sulfonamidima, kemoterapeuticima, antibioticima i sl. do danas nema lijeka za ovu bolest.

Što sada??
Trebate znati da se ova bolest suzbija po zakonu, a to znači da se sve bolesne životinje trebaju usmrtiti i neškodljivo ukloniti. Sva njihova oprema ukoliko se može treba ju dezinficirati, a akom materijal to ne dozvoljava zapaliti.

Najbolja zaštita kunića je spriječiti u što većoj mjeri pojavu komaraca,buha i krpelja u nastambama, te ukoliko se radi o uzgoju spriječiti kontakt sa divljim kunićima, u zemljama gdje postoji životinj vakcinirati.
Moram napomenuti da kod nas vakcina nije registrirana.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 29.03.2007. u 13:22 sati.