Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakica

Marketing

Zahvala na zaigranosti

Ah, lijepo li je ljenčariti i odmarati se, stajati sa strane, ne brinuti se previše, pustiti tri gospođice da odrade svoje kako znaju i umiju. S obzirom da se one svojski trude da sve bude kako treba, a u principu im nikad nisam stigla zahvaliti što se trude umjesto mene, pa evo jedne nazovi zahvale u obliku njihovog spominjanja i, nadam se, ne predugog i predosadnog opisa.
Dakle, sve tri su fizički nevjerojatno slične, ipak njihova karakterizacija, stavovi, razmišljanja, porivi, tlelesni pokreti, temperament, jako se razlikuju.
Gospođica Ljutka nam je prva na popisu (oslovljavat ću ih pridjevnim imenima). Ona je jedna raščupana, namrgođena djeva sklona svadljivim reakcijama na ljudsku nepravdu i glupost, lajava je idealistkinja koja žustro, kao što samo ona zna, ulijeće u svaki verbalni izazov sa svrhom raskrinkavanja svake nepravde i urote, braniteljica je potlačenih i ugnjetavanih, mada i sama u svojoj sirovosti zna biti prava zločka prema ljudima koji sebe iz nikakvog razloga smatraju superiornijima od drugih (jer od nje nema superiornije, pravednije i pametnije osobe). Njezine riječi su prava oštrica mača i bolje ju je ne izazivati. Čak i mene, koja o njoj zna najviše, iznenadi katkad i zapanji svojim reakcijama. Srećom, Ljutka mora puno spavati, jer troši puno energije, ali thanks na njezinom oličenju, jer bez tolike odvažnosti i pravednosti svijet se ne bi mogao izboriti za išta za što se treba izboriti.
Druga je gospođica Naivka. Mirna je, povučena i sramežljiva. Ona voooli cvjetne i pastelne motive. Često gladi i uvrče svoju svilenu kosicu, nekad ne zna što bi s rukama, kao da joj smetaju, ali, zapravo, želi prikriti svoje tijelo kao da joj je neugodno što je ono fizičko, uvrće prstiće čudno na rukama.
Smetaju je proste riječi i pokreti. Crveni se u svojoj sramežljivosti pred svakim komadom koji joj zapne za oko, a u svojoj naivnosti i nepoznavanju muških gadnih poticaja, svaki, malo uglađeniji, joj se svidi. Opsjednuta je time da li izgleda uredno, da li miriše dobro, a ne prenapadno, da li hoda ne preizazovno...Vidi neke stvari unaprijed, ponekad ih bojažljivo i kaže i, uglavnom, bude ismijana, jer ostali još nisu došli do toga.Ima milijun strahova: boji se usamljenosti, boji se da je netko ne otme, boje se podzemnih garaža, katamarana, vožnje liftom iznad četvrtog kata, boji se da ne dobije rak, da ne postane invalid, da ne prdne u društvu...Sa suzicama u očima je na - dobar dan! Zahvaljujemo na njezinom oličenju dobrodušnosti i romantičnosti, bez nje ne bismo znali nit vjerovali u pravu ljubav i ljudsku dobrotu.
Zadnja na redu nam je gospođica Luckasta. Ova kokica uvijek dobro izgleda, prpošna je, nasmijana, brbljiva, nikad plačljiva, nikad ljuta, nikad sramežljiva...Britak joj je jezik, ali i pametan i lukav humor, simpatičan pristup i ljudi opraštaju svako bockanje i zadirkivanje kojima zabavlja sebe i druge. Spretnost joj je zlatna osobina, jako je radoznala i naporna katkad, sve dobro shvaća, a ako ne - odmahne rukom, jer to zasigurno nije ni važno. Njezino prisustvo djeluje oćaravajuće na druge, nitko joj ne može odoljeti, ima horde poklonika, što muških, što ženskih, muških naročito. Poigrava se njima i mrcvari ih, osjećaju se pijano sretni i prepušteni blaženstvu njezinog magičnog toucha. Svi bi htjeli biti na njezinom mjestu, u njezinoj koži, uživati u njezinoj razigranosti, neopterečenosti, neuhvatljivosti i površnosti. Zahvaljujemo na oličenju ove miss, na tom nevjerojatnom spoju šarma,zavodljivosti i dječje razuzdanosti, jer bez nje - ništa nebi imalo smisla.
Eto ih. Nadam se da se neće previše zaigrati ili, ne daj Bože, u svojoj različitosti - posvađati.
Sad još - kad biste pogodili koja od njih me natjerala da ovo napišem?

Post je objavljen 28.03.2007. u 08:15 sati.