Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

O žbukanju iz prve ruke

Ako sam par dana prije početka žbukanja imao ikakvu dilemu da li je bila ispravna odluka kada je izbor pao na strojno unutrašnje žbukanje gips-vapnenom žbukom, danas dileme više nema. Mislim da je to jedini, pravi i najoptimalniji tip unutarnje žbuke. Prvi argument, koji moram vjerovati na riječ nadzornom, je kako ta žbuka omogućava da zidovi 'dišu'. Recimo mali plus. Drugi argument je kako neki naplaćuju takvu žvuku za nijansu manje od cementno-vapnene. Još jedan mali plus. No treći argument je apsolutno nedostižan. Zidovi su toliko lijepo ravno zaglađeni, da ih uopće nije potrebno gletati, a to ima svoju vrlo opipljivu cijenu. Zapravo ne znam niti jedan argument koji bi bio na strani cementno-vapnene žbuke, no netko sigurno zna. Ono što je zanimljivo je da žbukeri više preferiraju žbukanje cementno-vapnenom žbukom prema gips-vapnenoj iz razloga što mogu više toga napraviti (i do tri puta veću površinu u istom vremenu), što je duže vremena mogu zaglađivati, a i sami strojevi imaju neku svoju cijenu, pa im je to i jedina opcija.

Također novi zanimljivi moment u cijeloj priči pojavila se i trofazna struja, koja može postati nepremostivi problem kod strojnog žbukanja. Naime, barem u Istri, od nove godine izvođači ne mogu spojiti svoje satove gdje god treba raditi, već isključivo kod nekog tko ima legalni priključak (pa i dozvolu), pa ručno mješanje i cementno-vapnena žbuka opet ostaje jedini izbor.

Izvođači su prošli tjedan počeli zaštitu stolarije, te postavljanje rubnika i vodilca, a prvi slojevi žbuke pojavili su se u subotu. Vrlo smo zadovoljni njihovom dosadašnjom izvedbom i nadam se da se neće pokvariti do kraja posla. Na vanjske zidove se stavlja 2 cm žbuke, a na unutrašnje 1.5 cm. Naravno unutar zakrivljenosti zidova koje je glavni zidar ipak prilično dobro ozidao. Interesantna je napomena jednog žbukera o prednosti strojnog žbukanja u odnosu na ručno zbog smjese pravilnog omjera koju stroj proizvodi daleko kvalitetnije nego majstor za mješalicom.

Ima još jedna novost vjerojatno vezana uz nove prostorne planove grada Pule. Naime, dva investitora na susjednim parcelama koja još nisu dobili dozvolu, moraju biti investitori u izgradnji prilazne prometnice kao i svih pripadajućih dozvola za nju, kako bi mogli dobiti građevinsku dozvolu. Istina je da će im grad sve to refundirati iz sredstava koje smo i koje ćemo još dati za komunalni doprinos, no interesantne su te promjene u cilju sređivanja stanja na tržištu. Tipa makadamske prometnice oko već odavno useljenih višestambenih građevina i sl. Biti će te obavješteni o nastavku te nove priče.

Kada i ako se nađe vremena, mogao bih staviti i malo više slika vezanih uz žbukanje.



Post je objavljen 26.03.2007. u 21:30 sati.