Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Povijest piva u kratko

Pozdrav pivoljupci!

Egipatski prikaz pivara i pivopije


Posljednjih dana radim na tekstu za list na faksu pa reko zbog čega ne isti podijelit i s vama. U prvom nastavku vam nudim povijest piva, al stvarno u najkraćim crtama. Razlog tome je kaj sam ograničen prostorom u časopisu, a i dovoljno je za prosječnog pivopiju, svak kog će zaintrigirat ovi podaci može nać još mnogostruko više podataka na internetu i po raznim knjigama. Ako pritom naiđete na koji ludi sajt, javite mi! Uživajte učeći povijest!

Cheers

Prvi pisani tragovi o proizvodnji i konzumaciji piva sežu i do 5000 godina u prošlost, a pronađeni su na glinenim pločicama starih Sumerana. Na njima se spominje čak 20 vrsti piva sa pripadajućim receptima. Kod Sumerana pivo je uživalo velik ugled, služilo je kao dokaz slave bogova, kao plaća radnicima ili kao hrana bolesnicima, a proizvodilo se i u domovima gotovo svakodnevno kao obavezni prehrambeni proizvod. U Mezopotamiji, a kasnije i u drevnom Egiptu, pivo se nazivalo napitkom besmrtnosti!
Kad je Herodot 430. prije Krista posjetio Egipat zabilježio je: Egipćani piju vino što ga dobivaju od ječma, jer u svojoj zemlji nemaju vinove loze. Mnogi dokazi potvrđuju Herodotov zapis. U blizini egipatskih piramida arheolozi su iskopali velik broj pekarni u sklopu kojih su pronađeni i ostaci postrojenja za proizvodnju piva. U egipatskoj Knjizi mrtvih pronađeni su zapisi o darivanju zythuma, vrste egipatskog piva, za život poslije smrti. Egipatski Ebers papirus, jedno od najstarijih i najvrednijih djela o drevnoj medicini, sadrži 600 savjeta i lijekova, od kojih se mnogi temelje na raznim pivskim mješavinama. Oziris, vrhovno egipatsko božanstvo, među ostalim smatrao se i zaštitnikom piva.

Od Egipćana preko Grka, a kasnije Rimljana pivo je došlo u Europu. U prvim stoljećima nove ere Europa se podjelila na vinopijski jug te na pivopijski sjever. Takva podjela bila je velikim djelom određena slabim ili nikakvim mogućnostima uzgoja grožđa na sjeveru, a zapečačena je jakom dominacijom kršćanstva na jugu. U doba srednjeg vijeka pivo je osvojilo europski sjever. Do tad mješavina žitarica, sve se više počinje proizvoditi od ječma jer daje više šećera za alkohol, a u doba gladi vlasti su zahtjevale da se sva pšenica upotrijebi za kruh.

Slavne 1516. u Bavarskoj je donesen najstariji prehrambeni i danas važeći zakon Reinheitsgebot (Zakon o čistoći piva) prema kojem se pivo smije proizvoditi samo od vode,ječmenog slada, pšenice i kvasaca! Zahvaljujući tom zakonu pivo je postalo najčišći prehrambeni proizvod i sačuvalo je svoju originalnost sve do danas. Premda uporaba hmelja svoje korijene vuče iz 11. st i opatice Hildegaard, u to doba hmelj se upotrebljavao samo u rijetkim pivovarama pa se ne spominje u njemu.

U Hrvatsku su proizvodnju piva donijeli Nijemci tijekom Velikog turskog rata (1664.-1669.). U tom se razdoblju počinju osnivati i prve hrvatske pivovare.



Post je objavljen 23.03.2007. u 21:11 sati.