Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuzushi

Marketing

Skidanje kilaže - osvrt na dodatke za mršavljenje

O povećanju mase sam napisao post a sad ću se osvrnuti na skidanje mase u sportovima ili održavanje niske kilaže za potrebe natjecanja…

Svi znamo da mršavljenje spada kao i debljanje pod osnovne zakone fizike, tj. Ako unosiš vise energije nego što trošiš, debljaš se i obrnuto, ako trošiš više energije nego što unosiš mršaviš.

Naravno postoje i cake, male tajne velikih kuhara u svemu tome, jer premda je ponekad bitno gubiti da bi se prošlo na vagi, prava stvar mršavljenja je kako gubiti kilažu uz minimalan gubitak mišićne mase ili još hitnije uz minimalan gubitak snage.

Snaga uz pravi način mršavljenja opada vrlo malo, i navodim primjer jednog starijeg body buildera koji mi je ispričao da je sa kilažom od 90tak kg podizao 140kg u benchu a sa 75kg u definiciji 135kg, pad snage za 5kg u odnosu na gubitak mase od 15kg. Čak bi se moglo reći da mu se snaga gledano po omjeru vlastite i podignute težine, povećala.

E sad, gledano natjecateljski postoje dva načina skidanja, dugoročno i planski i kratkoročno i hitno, jedno se broji u tjednima drugo u danima.
Ovo hitno skidanje kilaže sa željom upada u ciljanu kategoriju zna biti vrlo zanimljivo, znojenje, ne jedenje i ne pijenje tekućine, vršenje velikih i malih nuždi sa i bez laksativa. Za takvo skidanje ima par stvari koje bi bilo korisno znati, i eksperimentalno ispitati na samom sebi,
1. koliko sati, dana možeš izdržati bez hrane i vode a bez vidljivih posljedica na formu
2. koliko težine skidaš temeljitim pražnjenjem crijeva, zvuči smiješno ali ta vrijednost bez problema kod nekih prelazi 2kg
3. Nakon vaganja, koliko se smije unijeti u organizam a da se ne optereti previše i koliki postotak izgubljene forme se vraća,

(npr. Bezkapi vode 12h, prošla vaga, pijemo određenu količinu vraćamo ? % izgubljene forme izazvane dehidracijom. Kažu da crijevo
ne može apsorbirati više od 0,5l u 30min ali to vjerojatno isto ovisi od čovjeka do čovjeka.)

(kod ovakvog skidanja, nestručne osobe mogu naprosto devastirati formu)

Dugoročno skidanje težine može se izvesti puno elegantnije, da ne spominjem i puno zdravije, bez velikih gubitaka snage i forme.
Danas se koriste mnoge dijete i kombinacije prehrane za skidanje, neke su više popularne neke manje, neke opasne neke ne. Kako izabrati pravu?
(Termin dijeta označava određeni režim prehrane, ne nužno s ciljem mršavljenja).

Popularna dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata ima dobre efekte, ali ako je netko probao biti 2-3 dana na jako smanjenom unosu ugljikohidrata zna, da kada se isprazne glikogenske rezerve pada snaga, kondicija, nestaje dobar san (ako smo ga imali), javlja se bezvoljnost, razdražljivost i sl.
Znaci traži se i potrebno je doći do one smanjene vrijednosti ugljikohidrata koja će uzrokovati smanjenje kilaže sa minimalnim narušavanjem forme i raspoloženja.
Također uz svaku vrstu dijete, pogotovo one sportske traži se vrlo visoki unos proteina da se gubitak mišićne mase i snage svede na minimum, također neke cake iz prijašnjeg posta o povećanju mase (PWM, Laneno i sl.) itekako se mogu koristiti ali sa modificiranim omjerima.
Da ne spominjem povećani unos vitamina i minerala.

A sad da malo spomenem popularne legalne dodatke prehrani koji, ubrzavaju metabolizam, skidaju kile, smanjuju mozak… (nisam mogao izdržati)
Postoji jako veliki spektar prirodnih dodataka i čarobnih formula.

Evo mog komentara na par najpoznatijih.

Jabukov ocat (cisti, u kaps.) – premda sigurno ima koristi cjelokupnom organizmu ne vjerujte da ćete sa tim proizvodom išta skinuti masnog tkiva, ubrzati si metabolizam ili sl.

L-carnitine – krasno zvuči ali nedavno je dokazano da utjecaj na mršavljenje nema. U strogo laboratorijskim uvjetima pola osoba je uzimalo L-c. druga polovica placebo, uz isti režim prehrane i treninga, rezultati su u obje skupine bili isti.
Ali ako bas želite, na tržištu postoji jedna vrsta mineralne vode obogaćena L-carnitinom i definitivno je jeftinije uzimat ga iz te vode nego iz caps ili kako već.

Chitosan – fantastični ekstrakt morske alge veze na sebe masnoću iz hrane u neprobavljive molekule. Istinito ali nigdje nije pojašnjeno da količina ekstrakta da bi se izvukla značajnija količina masnoća mora biti mnooooogo veća od preporučene.
Primjenu bi eventualno mogao naći jednom tjedno u cheat danu da umanji štetu, i naravno popiti dozu od cijelog tjedna u jednom danu, koliko je opasno ne znam.
Također ovaj preparat osim vezanja masti, veže i vitamine i minerale, te lijekove.

Fat burner - Kombinacija cholina i inisitola navodno ubrzava metabolizam masti, ali ako je netko koristio onda zna kao i ja da je to jednostavno lijepo upakirana «vodica», od uzimanja toga u vise navrata u raznim doziranjima i uvjetima, niti ja niti bilo tko koga poznajem nije imao nekih rezultata, ubrzat ćete jedino metabolizam novaca a ne masti.

HCG – ovo bi navodno trebalo djelovati slično kao chitosan ali umjesto da djeluje na masnoće trebalo bi djelovati na ugljikohidrate. Sklon sam vjerovati da djeluje ali također u enormnim, upitno zdravim dozama.

Razni čajevi za mršavljenje – vjerojatno najbolja stvar ako se ne očekuje skidanje kila, djeluju čisteći organizam od toksina i vjerojatno malo ubrzavaju metabolizam. Osobno pijem više-manje redovito zeleni čaj, ne skida se kilaža, ali kažu da je zdrav pa ga volim popiti, hehe

EKA – Sinergijsko djelovanje efedrina, kofeina i aspirina, vjerojatno jedina polulegalna stvar koja djeluje. Pod djeluje mislim da se to djelovanje doista osjeti, ali kao i sve što «djeluje» ima neke nuspojave a i dovoljno je pročitati što se piše o efedrinu.
Sama kombinacija zaista ubrzava metabolizam masti, diže raspoloženje i stvarno se «osjeti».
Na tržištu postoje legalne kombinacije od biljnog efedrina, kofeina i aspirina i one ne toliko legalne ali uvjerljivo jeftinije J
Osim toga je i blagi diuretik.


O nelegalnim dodacima neću govoriti jer sam ih već prije spomenuo. Spomenut ću jedino Clenbuterol, lijek za astmu koji ubrzava metabolizam. Premda ima nezgodnih nuspojava, taj lijek doista djeluje i po nekim izvorima ubrzava metabolizam do 120%, i premda djeluje uz normalnu prehranu, pravi efekt se postiže reducirajućom dijetom
I kako onda skinuti tu kilažu?
1. postavljanjem realnih ciljeva
2. Polaganim prilagođavanjem prehrane
3. polaganim prilagođavanjem treninga
4. usvajanjem tog stila života
5. Uživanjem u sportskom stilu života


P.s. ovo je jako opširna tema i kao takva možda dobije još koji post


Post je objavljen 22.03.2007. u 13:37 sati.