Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

KRIPTORHIZAM U ŽIVOTINJA

Image Hosted by ImageShack.us

Kritorhizam je bolest koja se očituje kao izostanak spuštanja testisa u skrotum. Pojavljuje se kod svih muških životinja, a najčešće kod: nerasta, pastuha, ovna i psa. Kriptorhizam može biti jednostrani ili obostrani, kod jednostranog plodnost je sačuvana. Zbog mogućosti nasljeđivanja bolesti kriptorhidne životinje isključujemo iz uzgoja.

Samo spuštanje testisa se odvija u 3 faze

1. spuštanje kroz trbušnu šupljinu kroz ingvinalni kanal
2. stvaranje otvora u ingvinalnom kanalu kroz koji testis prolazi
3. prolazak i spuštanje testisa u mošnju

Testisi bi se trebali spustiti u skrotum najkasnije 3 tjedna nakon poroda, a opipati ih možemo najkasnije do 8 tjedna života.
Vlasnik životinje kako nije upoznat sa bolešću, najbolje se priliko kupnje visokovrijedne životinje posavjetovat uzgajivačem ili veterinarom, te tražiti garanciju. Na taj način zaštiti ćete se od mogućnosti prevare, naravno ovo se odnosi na vlasnike koji se misle baviti rasplodom. Također ti psi ne smiju na izložbe pasa, pa ako Vam je sve to bitno budite oprezni.

Kriptorhizam može biti ingvinalni i abdominalni, ingvinalno smješten testis sadrži nepokrene spermije dok ih abdominalni ne sadrži. Na abdominalnom testisu česte su patološke promjene- ciste, tumori i sl., te ih zbog toga morao obavezno liječiti.

Životinje kriptorhidi su u kasnijoj dobi zloćudni mjenaju ponašanje.

Liječenje kriptorhizma provodi se na 2 načina:
1. gonadotropnim hormonima
2. operativno

Kod pastuha treba biti vrlo pažljiv, jer neki vlasnici mogu trvrditi da je životinja kastrirana , živ. ima ožiljak od operacije a ona nije pravilno ili uopće napravljena takvu životinju nazivamo Lažni kastrat.
Sama operacija nije komplicirana i često se izvodi, a uz to se radi i kastracija životinje.


Post je objavljen 22.03.2007. u 10:50 sati.