Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sunflower37

Marketing

nazar boncugu

Multikulturalnost na ovom otoku donijela je sa sobom i elemente kulture i religije brojnih nacija a jedni od njih su i Turci koji svoju tradiciju i obicaje (ugostiteljske posebice) cvrsto i dosljedno gaje i ovdje,daleko od svojih korijena.Meni najzanimljiviji detalj bio je kamen obrubljen tamnoplavim linijama sa bijelom sredinom i tockom u sredistu koje vas posmatra.
Image Hosted by ImageShack.us
Vjerovatno ste i zapazili taj zanimljivi okrugli kamen, koji se u originalu naziva Nazar Boncugu a englezi ga prevode Evil Eye Stone, koji potjece iz islamske kulture,posebno iz turske mitologije.Osnovna mu je namjena zaztita od uroka.
Image Hosted by ImageShack.us
Tradicionalni suvenir u Turskoj moze se vidjeti na svakom koraku - ugradjen u kuce,puteve,stupove,na svakom autu,a ovdje u Australiji pronasla sam i jos neke "poboznike" koji vjeruju u njegovu devil-power.
Okruglog je oblika,i osim u tri plave boje moze biti obrubljen i zutom a posebice su lijepi oni napravljeni od stakla.
Image Hosted by ImageShack.us
Na Melbournskom art-sajmu nedjeljom moze se pronaci lijepe primjerke kamena oblikovanog u nakit,detalj koji ce plijeniti pozornost ostalih dok na vama zapaze ovako interesantan detalj koji nosite oko vrata ili okrunjenog cirkonima na satu.Sposobnost Turaka da svoju emajliju prodaju kao znamenje je veoma uspjesna.
Image Hosted by ImageShack.us
Ponekad predstavljaju citavu umijetnost dekoriranja ali osnovno znacenje iako neki smatraju lakovjernoscu ipak ostaje praceno budnim Nazarovim okom.
Image Hosted by ImageShack.us
Toliko o mojem plavom oku koje je uslo u moju kolekciju suvenira koja raste..raste..raste... :)) a moje oko pratit ce ono sImage Hosted by ImageShack.usto vi pisete - zato veliki pozdrav i nek vas cuva Nazarov pogled suncana cvijeta... :))


Post je objavljen 22.03.2007. u 04:16 sati.