Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tajanstveni Hervé Rousseau, svjedok napada na Željka Malnara


Žarko Puhovski i Željko Malnar (photo by Kemal Mujičić)


Stišala se bura napisa o napadu željeznom šipkom na autora Noćne more Željka Malnara. U međuvremenu, dobio sam više mailova o mogućoj pozadini napada povezanoj s Malnarovim vannovinarskim aktivnostima, u kojima se navodila i jedna u medijima prešućena okolnost: svjedok napada je i kontoroverzni Hervé Rousseau, povezan s francuskim vojnim kompleksom.

Da se Malnar druži s raznim špijunima i likovima iz crnih kronika (Tomislavom Karamarkom, Žarkom Pešom, Zlatanom Hrletom, Zvonimirom Trusićem, Hamdijom Kahrićem Hampijem, Zoranom Krivićem...), bilo mi je poznato, ali da ga je Vesna Kljajić povezala s Hervéom Rousseauom, nisam znao.

Rousseau sam upoznao, mislio sam slučajno, 2005-e u Limbu. Predstavljen mi je kao djelatnik Peugetova zastupstva u Hrvatskoj. Izvrsno je govorio hrvatski i bio pun hvale za moja novinska istraživanja, s posebnim naglaskom na tekstove o tada, odbjeglom Anti Gotovini. No, prešutio mi je da je u to vrijeme već napustio posao u Peugeotu i posvetio se konzultantskim poslovima za tvrtku Thales koja je u suradnji s MORH-om Hrvatskoj trebala izvesti know-how za proizvodnju, isporuku i puštanje u rad VF radio postaja i RR postaja. Kako čujem, taj mu je posao propao, a propali su i neki mnogo vrjedniji u kojima je posredovao između MORH-a i francuskog vojnog kompleksa.

Rousseau je naobrazbu stekao u prestižnoj vojnoj akademiji Saint Cyr (L'ÉCOLE SPÉCIALE MILITAIRE DE SAINT-CYR). Navodno se je specijalizirao za poslove koje obavlja DGSE (La Direction Générale de la Sécurité Extérieure)

U Hrvatsku je došao iz Mađarske 1994. Vrlo brzo se sprijateljio s Novicom Petračem. Radio je za francuske humanitarne organizacije, osobito obilazeći teren u BiH dok je još trajao rat. Navodno da je bio zadužen i za skrb o otpremi osoba poginulih u BiH koje su na razno razne načine imale pravo na sahranu u Francuskoj.

Nakon rata, zaposlio se u PIK Vrbovcu da bi potkraj devedesetih radio kao direktor u izdavačkom poduzeću Ceres, čiji je vlasnik blizak prijatelj današnjeg premijera Ive Sanadera. Pretpostavlja se da je Rousseau ostvario dobre veze sa Sanaderom preko Ceresa, a ne, kako me neki izvori uvjeravaju, preko Vesne Kljajić.

Nakon rada u Ceresu, Rousseau je doista bio zaposlenik Peugeota - Hrvatska. U to vrijeme podnosi zahtjev za dobivanjem hrvatskog državljanstva, a kao jedan od razloga navodi i političke probleme koje "ima u zemlji podrijetla" - Francuskoj. Zahtjev mu je odbijen.

Odlazi iz Peugeota i preko tvrtke Thales sklapa određene ugovore s MORH-om. Ivo Sanader je već na vlasti, a oko nekih poslova Rousseaua i hrvatske države angažirana je i Vesna Kljajić koja ga povezuje sa Željko Malnarom i njegovim vezama u hrvatskoj špijunskoj zajednici.

Jesu li Hervé Rousseau i Vesna Kljajić nedavno tri dana poslovno boravili u Parizu i ima li to sve veze s napadom na Željka Malnara, očekujem da ću dobiti potvrde ili demantije u mailbox kroz par dana.

P.S. Ovim postom svečano obilježavam dvogodišnjicu 45 linesa.



Post je objavljen 11.03.2007. u 11:33 sati.