Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svezazdravlje

Marketing

OMJER STRUKA I BOKOVA

Pisala sam u prethodnom postu kako sam se odvažila i izmjerila svoje tijelo na kritičnim mjestima. Pa, da napišem nešto više o tome. Opseg grudi ću ovaj put zanemariti. Ne, hm, nije zato što se nemam čime pohvaliti, nego jer to nije bitno za ovo o čemu ću pisati.
Kao što sam naslov kaže, bitan je omjer struka i bokova. Ili, na engleskom «waist to hip ratio» (WHR).

Omjer struka i bokova daje nam informaciju o tome kako je masno tkivo raspoređeno po našem tijelu. Računa se, kako mu i samo naziv govori, tako što se izmjeri opseg struka i opseg bokova, te se ove dvije vrijednosti podijele. Znači, metar u ruke i idemo! Omjer struka je negdje malo iznad pupka, a mjeri se na najužem dijelu. Jednostavno ga je odrediti tako da se malo nagnemo ne jednu stranu, te odredimo mjesto gdje dođe do preklapanja. Bokovi se mjere na najširem dijelu, oko stražnjice.



Čim pogledamo prosječnog muškarca i ženu odmah možemo uočiti razliku u ovom omjeru. Ženska građa je sama po sebi takva da je kod žena ovaj omjer manji. Kod nekih je žena po samoj konstituciji taj omjer manji (građa «kruške»), a kod nekih veći (građa «jabuke»).

Ono što je jako zanimljivo je da se WHR vezuje uz privlačnost. Kada sam prvi put čitala rezultate opsežnih znanstvenih istraživanja o privlačnosti ovo me zapanjilo. Proučavanjem privlačnih žena kroz povijest do danas, neovisno o tome je li to bilo u doba kada se debljina smatrala privlačnom, ili u doba kada su privlačne mršave žene i neovisno o rasi i kulturi, pokazalo se da je u određivanju je li žena privlačna najveću ulogu odigrao upravo WHR. Rezultati ovih istraživanja govore kako su najprivlačnije žene koje imaju WHR 0,70.
Sjećam se da sam kada sam to saznala odmah uzela metar u ruke da provjerim situaciju. Bilo je to prije nekoliko godina. I rezultat je bio stvarno ok. Nije bilo točno 0,70, ali bilo je jako blizu. A struk mi je do tada bio nešto sporedno na što nisam obraćala pažnju. Mislim da sam ga prije toga izmjerila jednom i to kod krojačice. Valjda ga nisam mjerila jer jedino s njim stvarno nikad prije nisam imala problema. Nikad nisam bila mršava, ali nisam ni imala salo oko trbuha. Uvijek mi je bilo smiješno kako kada bih preko zime dobila kilu dvije više to bi se uvijek primijetilo na bokovima gdje bi mi hlače zapele, a nikad se ne bi desilo da sam ih navukla pa da ih nisam mogla zakopčati. E, pa, godine idu, tijelo se mijenja. Iako, mislim da to nije zbog godina, jer sam još u cvijetu mladosti, nego ogromnog viška koji sam natovarila na svoje tijelo. Tako, da sada taj omjer nije ni blizu. Kao što sam već pisala, od toga je sve ovo i krenulo. Od skupljanja masnoće oko trbuha, što me stvarno zabrinulo.

Omjer od 0,70 povezuje se sa zdravljem i plodnošću žena. Povezan je sa optimalnim razinama estrogena i manjim rizikom od bolesti kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti. Gomilanje masnoće oko struka signal je za to da se počnemo brinuti za svoje tijelo, jer to predstavlja povećan rizik za zdravlje. Granica za žene je oko 0,80. WHR veći od 0,80 znak je da trebamo nešto učiniti sa sobom ako nam je stalo do vlastitog zdravlja. Kod muškaraca je granica 0,95, a vrijednost veća od toga predstavlja povećan rizik za zdravlje.


Post je objavljen 10.03.2007. u 20:59 sati.