Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uoks

Marketing

Izvješće sa osnivačke skupštine


Udruga oboljelih od karcinoma osnovana je u Sisku, 7. veljače, 2007. godine. Četrdesetak članova za predsjednicu je izabralo Mirjanu Glavnik, a za zamjenicu predsjednice Ankicu Katuša. Kao što reče predsjednica na osnivačkoj skupštini - cilj Udruge je uključivanje u borbu protiv zagađenja u Sisku kojeg smatramo jednim od uzroka povećanja pojave ove bolesti u gradu Sisku, a iz osobnog iskustva znam da se u zadnja tri mjeseca u bolnici ja Jordanovcu pojavilo pet novooboljelih Siščana od raka pluća, što je jako velik broj za naš mali grad.

Moramo se izboriti da od nadležnih tijela konačno dobijemo točan broj oboljelih od raka, kako bismo svima mogli pomoći i kako bismo pritiskom mogli natjerati državne organe da prisile sve tvrtke na poštivanje zakonskih normi o zagađenju – naglasila je Mirjana Glavnik.

Bivša ministrica zdravstva dr. Ana Stavljenić Rukavina, naglasila je kako podaci potvrđuju da je Sisak visokorizičan grad po pitanju karcinoma, jer ondje broj novooboljelih od karcinoma raste brže nego u drugim dijelovima države. – Osnivanje vaše udruge ima veliko značenje za sve oboljele u Sisku, ali i za zdrave stanovnike ovoga grada, jer udruge svojim djelovanjem mogu poboljšati zakonska rješenja i osigurati poštivanje propisa – dodala je dr. Stavljenić Rukavina koja je također potpisala pristupnicu kao podupirući član udruge.

Zamjenica predsjednice Ankica Katuša naglasila je među ostalim – danas nas je ovdje četrdesetak, a mi trebamo sve Siščane da nam pomognu u nastojanju da za buduća pokoljenja osiguramo zdrav život u našem gradu.


Zašto Udruga oboljelih od karcinoma?


Cilj djelovanja Udruge jest pomoći bolesnima od karcinoma i njihovim obiteljima u ostvarivanju materijalnih prava, posebno da se osiguraju donacijska i druga sredstva za podmirenje troškova liječenja, odlasci na liječenje i nabava prijeko potrebnih lijekova, što ne mogu ostvariti u sustavu zdravstvenog osiguranja...
Osim toga ističemo i važnu činjenicu da će Udruga organizirati i pružanje pravne pomoći i već se vrše dogovori sa odvjetničkim uredom koji će nam dati naputak što možemo poduzeti za obeštećenje oboljelih i kako im pomoći u pravnom smislu.

Udruga će svojim članovima davati i prijeko potrebnu potporu u smislu razgovora, savjeta što je itekako potrebno bolesnom čovjeku da se osjeti aktivnim i da svojim znanjem i iskustvom pomogne drugima u borbi sa ovom opakom bolešću.

Prije mjesec dana počeli smo sa četrdesetak članova, a danas Udruga ima preko 300 članova što se iz dana u dan povećava. Među našim članovima pored oboljelih ima i veći broj zdravih osoba koje žele doprinijeti uspješnosti borbe za zdravlje ljudi, čistiji okoliš i, što je najznačajnije, zdravlje naše djece i budućih naraštaja na ovim prostorima.

Pozivamo sve ljude koji žele na bilo koji način sudjelovati u našem radu, posebno liječnike ili stručnjake za izradu stručnih podloga da nam se jave i pridruže. Svatko je dobrodošao i svatko tko želi može na neki način biti sudionikom ove nadasve humane akcije.

I ja sam svjedok

Zahvaljujemo Gradskoj organizaciji HSS-a Sisak koja nam je ustupila svoj prostor i kompletnu infrastrukturu besplatno na korištenje dok ne dobijemo vlastiti prostor. Hvalevrijedna je i akcija potpisivanja peticije „I ja sam svjedok“ što je pokrenuo HSS prije osnivanja naše Udruge, a svi prikupljeni potpisi biti će predani nama kako bi s njima tražili SVOJA PRAVA pred mjerodavnim tijelima. Zasad imamo prikupljeno oko 3.000 potpisa.

Potpisivanjem peticije daje se podrška oboljelima od karcinoma i drugih oboljelih a koji su žrtve štetnih emisija iz industrijskih postrojenja Siska. Podrška se daje nastojanju građana Siska za pokretanje procesa pred nadležnim pravosudnim i državnim tijelima radi obeštećenja kao i pokretanju zahtjeva prema Vladi i Saboru RH za otklanjanjem uzroka štetnih utjecaja na zdravlje i živote ljudi u gradu Sisku te osiguranju uvjeta za život dostojan čovjeka.









Post je objavljen 12.03.2007. u 22:10 sati.