Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Tonči Tadić o privatizaciji i ekologiji

Danas je u hotelu Bonavia riječki HSP održao konferenciju za novinare.
Saborski zastupnik Tonči Tadić, koji je održao kratko power point predavanje pod nazivom «Problemi privatizacije i njihova moguća razrješenja».
Rekao je da se HSP-ov uspješan prijedlog rješenja problema privatizacije Sunčanog Hvara, kada je grad dobio 25%+1 dionica, pokazao zanimljiv ostalim gradovima, pa ga je pozvao Gradonačelnik Opatije Amir Muzur neka ga savjetuje oko rješenja privatizacije Liburnia rivijera hotela.
Zatim je istaknuo tri problema hrvatske privatizacije. To su problem Investicija, problem odnosa s lokalnom zajednicom i problem radničkog dioničarstva. Najveći problem investicija jest taj što to uglavnom novac dobiven hipotekom na neku firmu, a ne čisti kapital. Dodatni problem jest taj što nitko ne nadzire provedbu ugovora o privatizaciji, niti se utvrđuje tko je s propalim investicijama odgovoran za štetu nanesenu republici Hrvatskoj.
Stoga kao rješenje predlaže uvođenje institucije nadzornika ugovora o privatizaciji, a Državno odvjetništvo bi trebalo pokrenuti parnicu protiv privatnog vlasnika koji je lošom investicijom počinio štetu, dok se nezakonite dionice trebaju vratiti u porfelj države.
Problem lokalnih zajednica jest taj što su prodavale nekretnine vlasniku, koji onda te nekretnine nije razvijao u interesu grada pa je došlo do devastacije obale, otkaza radnicima i zagađenja. Kao rješenje vidi sporazum između dioničara, odnosno Grada i vlasnika, gdje bi grad dobio 25%+1 dionicu i upravljačka prava. Na primjeru Liburnia rivijera hotela to se može odviti na sljedeći ačin: Grad Opatija bi dug LRH-a za neplaćenu komunalnu naknadu trebao pretvoriti u dionice. Problem ostalih 75% dionicca bi se riješio tako što bi se zakonom odredilo da ako firma ima poseban značaj za lokalnu zajednicu, odnosno ako firma raspolaže s više od 10% poslovnih prostora u gradu, onda se gradu trebaju dati upravlčjačka prava čak i ako nije vlasnik 25%+1 dionice. To nije presedan jer je tako učinio MOL pri kupnji INA-e. «Ako je to dozvoljeno MOL-u, onda to treba dozvoliti i Opatiji.» zaključio je Tadić.
Zatim je rekao da je potrebno radnicima dati dionice i odmah im dati upravljačka prava, a ne kao što želi podpredsjednik vlade Polančec, tek nakon što ih otkupe. Radničke dionice bi trebale ići u zakladu, u koju bi radnici trebali uplaćivati dio i iz nje dobivati dobit, ali bi morali potpisati ugovor da neće izaći iz zaklade.
Zatim je iznio tri načela od kojih HSP neće odustati za vrijeme donošenja novog zakona o privatizaciji. To su:
1.Privatizacija mora biti zakonska
2.Privatizacija mora biti etička
3. Privatizacija se treba temeljiti na prodaji dionica za novac, a ne za vaučere

S njim smo razgovarali i u vezi aktualnih ekoloških problema u gradu i regiji, a cijelu izjavu moći ćete čuti idući petak kada ćemo se u emisiji Aktualnih 45 pozabaviti problemom rafinerije na Mlaci. Za sada donosimo samo dio razgovora:

SVID: Tko se krije iza tvornica kao što su Rockwool ili projekata poput Družba Adria? Čiji interesi i zašto lokalne vlasti rado pristaju graditi ekološki štetne tvornice iako ne donose neki profit?
Tonči Tadić: Krije se zapravo pohlepa. S jedne strane pohlepa lokalnih moćnika koji računaju na to da će tako postati dobri prijatelji sa vlasnikom iz potpuno privatnih interesa i obzira, a s druge strane krije se pohlepa upravo tih investitora koji misle da je Hrvatska zemlja trećeg svijeta u kojoj je dopušteno ono što ni u ludilu ne bi pokušali učiniti u nekoj zemlji stroge ekološke kulture. Dakle moj posao, kao saborskog zastupnika kao i mojih kolega u klubu HSP-a jednako tako i svih ekološki svjesnih građana jest učiniti sve da čim prije shvate da se u Hrvatskoj nesmiju šaliti sa pitanjem zaštite okoliša. Uostalom, ustavom republike Hrvatske se nalaže svakom građaninu da vodi računa o zaštiti prirodnih bogatstava Republike Hrvatske i njezinog okoliša i stavlja zaštitu okoliša kao posao od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku

SVID: Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner vas je istaknuo kao jednog od rijetkih političara koji se bavi ekološkim problemima. Kakva je vaša suradnja?

Tonči Tadić: Sa Vjeranom se znam još sa studija, no najljepši dio naše suradnje, kao najvrijedniji dio naše suradnje bih ocjenio naša nastojanja da se rasvjetle sve nebuloze u vezi projekta Družba Adria, te da se mobilizira hrvatska javnost protiv takvog ili sličnih projekata sa vrlo niskom dobiti, a vrlo velikom opašnošću za okoliš. Naravno, nije to jedini projekt na kojem Vjeran i ja surađujemo, obzirom da HSP u svom programu ima kao jedina stranka u Hrvatskoj isprepletenu ekologiju sa gospodarstvom. Mi to ne tretiramo zasebno, zato nam je od iznimne važnosti mišljenje ekoloških pokreta kao što je Eko Kvarner u vezi bilo koje razvojne strategije.



Post je objavljen 08.03.2007. u 12:59 sati.