Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Kretanje mora početi već danas

Kad bacimo pogled na ogledalo čisto onako nagonski popravit ćemo kosu, napućiti usne ili možda popraviti make up.
Ne daj li nam pogled u ogledalo i onu drugu stranu medalje ,sliku koju nažalost rijetko primjećujemo .Sliku našeg općeg tjelesnog stanja.
Sjedit ćemo na poslu, pa nakon toga naravno ponovno u automobilu ili «lovit «slobodno sjedeće mjesto u tramvaju ili autobusu ,napuniti baterije odmarajući se pred TV-om ili računalom.Juriti kući pa se malo odmoriti sjedeći ili daj Bože malo zaleć.
I onda nakon nekog vremena konstatirat:»Sve me boli ,kralježnica mi je u komi, koljeno me rastura.»Hoćemo li i to popraviti jednim samo jednim pokretom kao ranije spomenutu frizuru.
Naravno ne.
Većina će zatražiti pomoć liječnika ,fizijatra, fizioterapeuta i nikada baš nikada nećemo priznati da smo sami krivci za takvo stanje.
Jednom prilikom prije nekoliko godina požalila sam se liječniku opće prakse na bol u koljenu i ostala frapirana odgovorom rekao je :»Smršavite»No kada sam malo razmislila odgovor je bio jasan i previše.
Razmišljamo li o višku kilograma kao o torbi od 10 kilograma koju vučemo 24 sata za sobom, naravno ne .Činjenice govore da je upravo tako .Što se dešava kada je torba teška 20 kg koliko onda strada stup našeg tijela kralježnica, kosti i zglobovi.
Možda je baš danas taj dan odluke ,dan kada ćete kretanjem spriječiti napravljenu štetu.
Ni sama nisam bezgrešna ,opustila sam se u posljednje tri godine , toliko da sam iskreno ljuta na sebe.
Ranije je moj život bio sport. Skijanje na snijegu ,vodi, surfanje ,skakanje padobranom, aktivno bavljenje rukometom, s teretom od 20 kg( namjerno nametnutim opterećenjem) pretrčati 8 km nije bilo problem ,to sam bila ja.
Zapravo prestankom svega spomenutog gubio se i moj život , moj identitet.
Promjenom načina prehrane ,režimom koji provodimo zajedno definitivno dešavaju se sa mnom znatno veće promjene osim gubitka centimetara i kilograma, ja ponovno postajem ona stara.
Svakodnevno 45 minutno vježbanje ne izbjegavam, veselim mu se ,dnevno provodim na svježem zraku više vremena nego ranije u mjesec dana.
Promjene na tijelu su vidljive svakim danom sve više i ne samo to poletnija sam ,puna energije i dobre volje.
I zato svi koji do sada nisu shvatili da je provođenje određenog režima prehrane radi gubitka kilograma bez kretanja nesmisleno ,neka krenu već danas.
Laganim tempom, šetnjom strechingom .Kondicija se stiče dugotrajnim radom. Tjelesnom aktivnošću učvrstit ćete mišiće i tijelo ne da će bolje izgledati već ćete učiniti «uslugu «kralježnici ,zglobovima i kostim ,pa zatim krvožilnom sustavu ….

Prve duže šetnje ili trening mogli bi prouzročiti upalu mišića tzv.muskulfiber . Bolan ponekad do nepodnošljivosti jer mišići koji nisu izvodili fizičku aktivnost doživjeli su stres.
Kako se intenzitet nekog rada povećava, povećava se i stres na mišiće. On je naravno najveći u sportskih aktivnosti, ali već i duže hodanje može prouzročiti bol u nogama ako one na to nisu navikle. Dvije su danas dominantne teorije koje govore o nastanku upale mišića. Jedna se bazira na mliječnoj kiselini kao nusproduktu mišićnog rada. Po njoj nemogućnost krvi i limfe da «odnese» svu mliječnu kiselinu koja se proizvodi, te iritacija koju ona uzrokuje u vlastitoj okolini, dovodi do tako poznatih bolova nakon težeg rada. Druga teorija jesu mikrotraume. Dakle povećanjem fizičke aktivnosti dolazi do mikrooštećenja samih mišićnih vlakana. Ta mikrooštećenja dovode do upale i bolova.
I dok blagu upalu gotovo i ne treba liječiti, kod umjerene će od velike pomoći biti topla kupka, istezanje, mnogo tekućine uz eventualno preparate acetil-salicilne kiseline (Aspirin ili Andol). Sauna je više nego poželjna, a isto tako i masaža koja nerijetko smanji subjektivni osjećaj bolova i na polovicu. U iznimno jake upale mišića praćene nekim ili svim opisanim simptomima, osim mirovanja i mnogo tekućine valja potražiti i liječničku pomoć.
Ono što treba napomenuti jest da je sve osim blagog zatezanja nakon vježbanja u stvari crvena lampica koja nas upozorava da smo pretjerali. E, sad na nju se možemo ili ne moramo obazirati. No, mali stres potaknuti će mišiće da se povećaju, kapilare na umnožavanje, a masne naslage na otapanje. Veliki stres, a s njim i velika upala, učiniti će velika oštećenja, a tijelo će se uprijeti da ih što prije popravi, zaboravljajući pri tom celulitis i mišićnu masu. Isto je tako važno dobro se zagrijati prije vježbanja i na kraju se dobro istegnuti. To će pomoći da se smanji intenzitet nadolazeće upale ili će ju spriječiti. U svakom slučaju, budite dobri prema svojem tijelu. Tako će i ono biti dobro prema vama.


Danas svima koji još nisu započeli vježbati, predlažem tradicionalnu vježbu yoge «Pozdrav suncu»

video "Pozdrav suncu"

Image Hosted by ImageShack.us

Ne ulezeći u filozofiju vjere koju ne poznajem niti ne prakticiram držim da su ove vježbe savršene za kompletno istezanje tijela ,kako kod osoba s manje kondicije tako i kod onih koji su u boljoj tjelesnoj formi ili pate od već spomenute upale mišića.

Kako nas je danas većina "ugljihkohidratna" a znamo da ćemo konzumacijom istih uskladištiti u organizam veću količinu glikogena dakle energije ,moj prijedlog je pizza ala angie
Ukoliko neznate izraditi tijesto za pizzu preporučam vam kupovinu u obližnjoj pekarnici ili kupovinu zamrznutog tijesta.Količina tijesta nesmije prelaziti više od dva slanca ili veličinu plitkog tanjura.
Na pizzu možete staviti povrće po želji uz danas dozvoljenu i šaku šampinjona.Predlažem vam da umak od rajčice stavite naknadno jer će paprika ,tikvice,svježa rajčica pustiti veću količinu tekućine i tijesto bi odozgo moglo ispasti kuhano.
Dobar tek!

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

U p d a t e
Za one neodlučne ili one koji tek razmišljaju što će danas za ručak možda bam vaš ovaj recept blogerice i članice Karaktercluba UN-ovke pomogne u odluci

Mediteranski špageti:

Image Hosted by ImageShack.us


SASTOJCI:

2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica limunovog soka
4 mala patliđana
600 ml pasate
2 žličice šećera u prahu
2 žlice pirea od rajčice
400 g srčika artičoka iz limenke
125 g crnih maslina
350 g špageta od cjelovitog brašna
sol, papar

PRIPREMA:

Crveni luk narežite, češnjak izgnječite, artičoke isperite i ocijedite, patliđane
narežite na kriške, a maslinama izvadite koštice. U tavi zagrijte ulje, stavite da se
preprže luk, češnjak, limunov sok i patliđane dok ne posmeđe. Zatim dodajte pasatu,
šećer, pire od rajčica i posolite i popaprite po želji. Kada zakuha kuhajte 20-ak minuta na
srednjoj vatri. Nakon toga dodajte artičoke i kuhajte još 5 minuta. Špagete kuhajte u
posoljenoj vodi 7-8 minuta, moraju biti mekani ali ne raskuhani. Izvadite ih, ocijedite i posolite i
polijte maslinovim uljem. Stavite ih u veliku zagrijanu zdjelu i prelijte umakom od povrća.
Poslužite.

Osobno držim da maslinovo ulje treba reducirati na jednu žličicu a šećer apsolutno izbaciti.


Ustrajte, ne posustajte zajedno postajemo fit!
Angie

Post je objavljen 08.03.2007. u 13:34 sati.