Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

Đir po jugu!!!! 02.-05.III.2007.

dragi brate i draga sestro, ne možemo a da s vama ne podjelimo radost i ispunjenost koja nas drži ovih dana. Naime u petak 02.03. 2007. Laki, Anđelić i ja (Miha) ,uputili smo se u bratski pohod našim južnim područjima Zadarsko-šibenskom i Splitsko-dubrovačkom. Cilj našeg pohoda bio je da oduševimo što veći broj mladih za nacionalnoi susret frame na Trsatu (25.-27.svibnja 2007.)
po kišnom prijepodnevnom vremenu krenuli smo iz Rijeke i uz ritmove thompsona, daleke obale i anđelićevog mixa dolazimo u Zadar gdje nas je dočekala ( čitaj čekala 4 sata) Ivana, predsjednica Zadarskog područja. Zaista curi je od čekanja narasla kosa na glavi, al mi "nismo ništa krivi" kada je bila "gužva" u Sv.Roku.
Laki je bio naš domačin i njegova mama Vanda bila je i te kako dobre ruke jer smo poslje svakog jela četveronoške puzali. Najbolje se uvjerio u to Anđelić! slobodno ga pitajte!!!
Navečer nam se pridružila framašica iz Knina, Jelena! bili smo na misi i križnom putu u Samostanu Sv. Frane i poslje se susreli sa provincijalom i mladima koji djeluju u samostanu. naime uvidjeli smo, da iako djeluju u franjevačkom samostanu neki neznaju što je to frama, te smo im lijepo sve ispočetka objasnili kako bi shvatili zašto smo uopće došli kod njih. poslje smo sa nekolicinom nastavili druženje uz cugu. Priključio nam se i lovro, nacionalni predsjednik frame, te smo se poslje toga uputili na večeru koju nam je spremila Lakijeva sestra Anja. (oko ponoći.)
Dogovor je bio da se u 6 sati već polako kreće put Imotskog. "odmorni i naspavani" Laki, Ivana, Anja, Anđelić, Jelena, Lovro i ja, veselo smo se vozili do Imotskog. Oko 10 h smo bili u Imotskom te se susreli sa oko 50ak framaša iz Splitsko-dubrovačkog područja! poslje toga, održali smo kratko vijeće na kojem smo raspravljali o hodu. ( o tome više drugi put )
Navečer smo posjetili i Sinj te smo taman u 18h stigli na misu u Šibenik. Šibenik je grad za sebe, zaista mladi tamo nemaju velikog izbora i prepušteni su sivilu grada. Zato je iznimno dragocjeno što u Šibeniku djeluju 2 frame. Malo pomalo sa njima se radi i očekujemo da će ih nacionalni susret motivirati za daljni duhovni rast u njihovim zajednicama.
Drugi dan smo posjetili mlade u Zadru koji se okupljaju u franjevačkoj župi na Voštarnici te smo se uvjerili da se za njih ne treba bojati te imaju već nakanu osnovati framu. Sviraju, pjevaju, mole se, karitativne akcije, uistinu su već kao frama.
Sljedeća postaja je bila trećoredska župa Sv. Ivana (isto zd) u kojoj je prije djelovala frama ali je trenutno u mirovanju. Susreli smo se sa predstavnicima te ih ohrabrili u njihovim nastojanjma za ponovnim pokretanjem frame.
Popodne smo se uputili u Kistanje te se tamo nakratko susreli sa fra Ivanom Matićem poznatijim kao Đoni kako bi ga pozdravili i nakratko popričali s njim.
Naše putovanje završili smo u Kninu gdje smo se družili sa Kninskim framašima i framašima iz Gračaca koji su nas se posebno dojmili. Pohodili smo još kninsku tvrđavu usred noći i zapjevali koju pjesmu te se radosni uputili svojim kućama.

Svaki susret koji smo ostvarili uvelike je bio plodonosan za obje strane. Mi smo uzimali onu radost koja je svakom mladom čovjeku izlazila iz srca, a oni su bili počašćeni našim trudom da prevalimo nemali broj kilometara kako bi se mogli susresti s njima. Zaista osjećao se duh franjevaštva u svakom susretu sa framašima!!!

zujo

Post je objavljen 08.03.2007. u 00:24 sati.