Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

ROCKY

Philadelphija, grad ovog izmišljenog boksačkog šampiona, toliko se ponosi serijalom o 'talijanskom pastuhu' Rockyu Balboi da na vrhu stepeništa ispred Muzeja umjetnosti danas stoji njegov brončani kip s visoko podignutim rukama. Legendarna scena (uz legendarni soundtrack - sve legendarno) u kojoj Sly trči kroz Philu pripremajući se za meč za svjetski naslov, zaleti se po stepenicama i na vrhu skače kao da je osvojio svijet, jedan je od kultnih momenata kinematografije.
Laganu naivnost radnje nadmašuje pozitiva koja pršti iz gotovo svakog kadra. Izvan ringa Rocky je prava ljudina. Dobar k'o kruh, pošten, marljiv, pomalo priglup i nespretan, siromašan. 'Jedan od nas običnih smrtnika' koji, međutim, neustrašivo prihvaća izazove. Kadar je iskočiti iz kože marginalca i luzera te učiniti velike stvari. Njegov suparnik, svjetski prvak Apollo Creed poprilično podsjeća na Muhammada Alija.
Lik Rockyja zapravo i jest nastao na temelju jednog Alijevog meča. Izazivač šampionu bio je Chuck Wepner. Nadmoćni Ali mu je u tom meču 'demolirao' facu, no hrabri Wepner nije posustajao i do kraja meča dobrano je namučio najboljeg teškaša svih vremena. Zaletavao se s otvorenim gardom i poput vreće za napucavanje primao udarce. Stallone ga je zapravo tako dobro 'skinuo' da, kada se gleda originalni meč, bude čak pomalo komično.
Film je zaradio četiri nominacije za Oscara, a dobio je samo onaj za kameru. No popularnost filma iznjedrila je još pet nastavka i malo je filmova koji se po popularnosti s njime mogu uspoređivati.


Post je objavljen 05.03.2007. u 20:28 sati.