Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pipipiaf

Marketing

Little Miss Sunshine

Jeste li znali da se loptica za badminton radi od lijevog guščjeg krila? I jeste li vidjeli da je proljeće stiglo? Senzacija za mene, budući da sam prošlogodišnje provela negdje gdje se tratinčice rijetko vide i gdje miris propupaloga cvijeća i drveća ne priziva svo ono bogatstvo sjećanja koje me ovdje kontinuirano vuče na misli kako sam:
- imala divno djetinjstvo;
- sretna što sam živa.

Simple as that.


Isto je tako istina da je tvoja tuga samo tvoja stvar... (ne želi je nitko). Ali je zato tvoja sreća.... neka druga priča... (želi je svatko...).

Anyhow... Mala miss Amerike svjedoči o dvama činjenicama:
1. da prevoditelji stalno navlače vodu na svoj mlin (u originalu je riječ o filmu Little Miss Sunshine);
2. da Ameri ipak i unatoč mogu napraviti dobar film.

U biti je poanta svega ono što je jednom rekao improvise, overcome, adept:
Riješi svoj problem tako da ne napraviš dodatni problem ljudima koji te okružuju.
Depresivni homo proustovac (my favorite lik, dakakosmijeh) zbog pokušaja samoubojstva završava kao pridruženi član nikako ne harmonične obitelji; sin želi postati pilot te terorizira ostale članove te iste obitelji ritualnim zavjetom na šutnju (u biti je sve kompenzacija, ali nevermind sada i ovdjeno), jedna glava obitelji umire od srca (nakon kontinuiranoga uzimanja droge pod stare dane); druga glava obitelji vlastitu kompleksašku fobiju od neuspjeha zamata u self-help američkih devet koraka do pobjednika, pritom nabijajući komplekse postulatima po kojima živi ostalim članovima obitelji. Svaki problem koji pojedinačni član obitelji ima utječe na okolnosti, Drugoga... sprečava rast i razvoj... ili - onim jačima - potiče evoluciju nakon koje ništa više nije isto...?

Osjećaji su gadna stvar. Želje su gadna stvar.

Final scene filma - u kojem - ipak i unatoč - cijela obitelj zajedničkim snagama pokaže američkome društvu što misli o njemu (što nije bilo lišeno autoironijerofl), meni je pomogla da odredim (jedan od svojih) cilj(eva).

Neka ste svi dugo živi i zdravi, neka vas nitko ne uvjeri da ne treba papati sladoled te neka vam iz dimnjaka izlazi dug i miran dim.

(nekoliko imperativa proljetnoga dana za ugodnu večer, dobro jutro, ukusn(ij)u popodnevnu kavicu....................)


Pusa,

pipi_piaf

Post je objavljen 05.03.2007. u 17:28 sati.