Ne mogu vjerovati da u istom danu pišem 2 posta!!!
Posjetila sam Crnu Ofcu i našla recept kolača kojeg moji doma obožavaju! Recept je još mamin, ali, bez obzira na moje slastičarsko iskustvo, nikako mi nije uspijevalo to vruče tijesto. Odustala sam od nastojanja da ikad radim taj kolač. Koliko će mi trebati - bude mama! No, bik ko bik, ne dao mi vrag mira i naišla sam u spomenutoj knjizi na recept s hladnom inačicom tijesta!
Dakle:
MEDENA PITA
500 g brašna
120 g meda
60 g masti (ili 240 g margarina)
260 g šećera
1 prašak za pecivo
2 jaja
Jednostavno zamijesiti kao prhko tijesto. Ispeći u 4 mlinca da su blago rumeni.
KREMA
3 dl mlijeka
3 žlice brašna
120 g šećera
150 g margarina
Skuhati mlijeko, šećer i brašno kao puding, a u hladno umiješati izrađeni margarin. Savijet više: kreme ovog tipa je najbolje raditi tako da, kad hladimo kuhani dio, krema i margarin budu iste temperature. Npr. skuhamo kremu na večer i ostavimo hladiti na istom mjestu gdje ostavimo i margarin da ne bude iz friđa.
Nadalje se kolač slaže kao i Ofcin! TIJESTO-KREMA-TIJESTO-PEKMEZ-TIJESTO-KREMA-TIJESTO. Najbolje ga je raditi dan ranije da kore otpuste! Pospite štaubom, režite na kocke ili rombove i DOBAR TEK.
Ovdje medenoj piti društvo radi princes-krafna, a na rezu se vidi da je tijesto prhkije... ako je s margarinom prhkije je, s masti je žilavije, pa se slojevi bolje razaznaju.
Nadam se, Ofčice, da ovo ne shvačaš kao pametovanje, nego samo kao nadopunu tvom receptu!
Post je objavljen 02.03.2007. u 19:26 sati.