Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

«Poštaru, poslodavac veći neprijatelj od psa»

Ispred glavne zgrade Središta pošte Rijeka održala se konferencija za novinare pod nazivom
«Poštaru, poslodavac veći neprijatelj od psa» u organizaciji Republičkoga sindikata radnika Hrvatske. Republički sindikat radnika Hrvatske upozorava na diktaturu poslodavstva Središta pošte Rijeke prema radnicima koji rade u lošim uvjetima i bez prava na pritužbe.
Predsjednik Republičkoga sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar upozorio je na lošu organizaciju rada i loše određenim rajonima koji iscrpljuju dostavljače tako da je ih je tjedno na bolovanju između 10 i 20. Kako kaže Vehar, oni dnevno prenesu nekoliko desetaka kilograma pošiljaka snalazeći se kako znaju, a za osobni prijevoz koriste osobne automobile jer su im ukinute službene pokazne karte bez savjetovanja sa Sindikatom. Prekomjerena količina materijala doprinosi da je težina torbe veća od 20 kilograma što negativno djeluje na zdravstvenu sposobnost radnika. Prema Pravilniku o zaštiti na ardu radnik smije nositi torbu težine 25 kilograma samo 60 metara, a on ju svakodnevno nosi više od nekoliko kilometara. Isto tako žene radnici ne bi smjele nositi torbe težine veće od 15 kilograma. Od 2005. godine povećao se broj ozljeda radnika, a Rijeka prednajči po broju ozljeda u Hrvatskoj jer čak svaki 20 radnik zadobije neku ozljedu na radu.
Problem su i loši prostorni uvjeti, naglašava Vehar. Prostor Pošte 2. odveć je skučen, a zadnje kupljeno zemljište na Kukuljanovu nije bilo adekvatno pa se odustalo od njega. Sada je aktualno skladište HT-a na Krnjevu, no vječito odgađanje rješavanje toga problema samo doprinosi većem jazu između uprave i radnika. Zanimljivo je i da su se vozila kupila na operativni lizing po kojem je godišnje ograničen broj kilometara, a koju automobili ostvare u šest mjeseci. Iza toga se svaki kilometar plaća kao da je auto u sustavu rent-a-cara.
Vehar problem vidi u maloj pozornosti koja se obraća na zaštitu objekata i radnika, a i zabrinjavajuće je što Vlada Republike Hrvatske želi da se u Nadzorni odbor imenuje potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Damira Polančeca što će još više frustirati sadašnju Upravu.
Sindikalisti traže da se i 7% dionica daju bivšim i sadašnjim radnicima Hrvatske pošte te da se s Vladom Republike Hrvatske dogovore oko cijene dionica.
Dopredsjednica Nezavisnih hrvatskih sindikata Tanja Justić dala je potporu Republičkom sindikatu radnika Hrvatske te upozorila kako su Nezavisni hrvatski sindikati i Republički sindikat radnika Hrvatske upoznali čelne ljude političkih stranaka i dožupana Luku Denonu sa problematičnom sitaucijom.
Nadaju se sindikalisti da će moći uspostaviti kvalitetan dijalog sa sadašnjom Upravom Hrvatske pošte jer će u protivnome, u petak, u cijeloj Hrvatskoj biti organizirani prosvjedi.


Post je objavljen 26.02.2007. u 12:23 sati.