Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Razlika između Clintona i Zagorca

Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton zaradio je ,od 2001.godine, više od 40 milijuna dolara držeći predavanja i plaćene govore po svijetu.Dok je bio predsjednik SAD-a zarađivao je 200.tisuća dolara godišnje što je sada nadoknadio. Dio zarade od 40 milijuna dolara morao je potrošiti na dugove koji su mu ostali kada je napustio Bijelu kuću. Riječ je o 12 milijuna dolara koje je potrošio na kampanju te na pravne troškove nastale zbog afera-veze s Monicom Lewinski i skandala Whitewater.
Čitajući te podatke nametnula mi se jedna komparacija. Pomislih kako Clinton s pozicije predsjednika SAD-a nije zgrtao materijalna dobra nego tek danas unovčava svoju karizmu i intelektualni potencijal. To se ne bi moglo reći za umirovljenog generala HV-a Vladimira Zagorca , koji je bio pomoćnik ministra obrane u vrijeme dok je Hrvatska bila razoružana a u čijem je naoružavanju i sam sudjelovao.Nakon što je napustio državnu službu gdje mu je plaća maksimalno iznosila 15 tisuća kuna njegove tvrtke danas obrću milijune eura. Dobro, reći ćete zato Clintona danas ne traži policija. To je točno ,ali još je jedna razlika između Zagorca i Clintona. Prvi je novac zaradio,barem tako tvrdi policija, tako što je na kraju svoga mandata 2000. godine odnio dragulje koji su bili namjenjeni kao polog za akontaciju od 5 milijuna dolara vezanu za kupnju oružja. On je zahvaljujući tome novcu, poreznih obveznika, razvio svoje poslovno carstvo u Austriji i Hrvatskoj.
S druge strane B. Clinton je 40 miljuna dolara zaradio prodajući intelektualne usluge i nije kriv što su ljudi diljem svijeta spremni za jedno njegovo predavanje izdvojiti,gotovo cijeli iznos nekadašnje njegove godišnje plaće kao predsjednika SAD-a. I još nešto ,bivši predsjednik SAD-a završio je vanjsku politiku na Georgetown Universityju a zatim je doktorirao pravo na Yalu. A Zagorec je prije nego je postao glavnim logističarem MORH-a bio provincijski geodet.
Međutim, žalosno je to što o mutnim poslovima generala Zagorca naša javnost možda nikada ne bi doznala da u sklopu suđenja za otmicu njegovog sina nije progovorio prvooptuženi Hrvoje Petrač nekada njegov prijatelj i poslovni partner.


Post je objavljen 25.02.2007. u 15:03 sati.