Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

ZEN I DRUGE PRIČE - 234




UCITELJ VISOKOG SVECENIKA
-------------------------


Nekoc zivljase izvesni visoki svecenik zen-sljedbe, ciji vladar nije bio nitko drugi doli vladar cijele
provincije. Jednom zgodom, kada svecenik krenu u prijestolnicu kako bi posjetio vladara u njegovoj rezidenciji, cijelim putom bijase pracen velikom svitom i uz mnogo pompe.
Na jednom takvom putovanju zgodi se da je jedan konjusar pozelio nabaviti nove sandale na nekoj od postaja na kojem se svita zaustavila kako bi otpocinila. Neki stranac stoga bi pozvan iz jedne radionice mjestana u kojoj su izradjivali vrlo lijepe sandale.
Kada se stranac vratio s lijepo izradjenim sandalama za konjusara, visoki ga svecenik ugleda s prozora jedne od odaja prenocista i zamalo se onesvijesti.
Stari izradjivac sandala nije bio nitko drugi do Tosui, prosvetljeni zen-ucitelj koji je prije mnogo godina bio njegov ucitelj, prije no sto je tajanstveno nestao iz svog hrama.
Iskocivsi navrat-nanos iz svojih kocija u prestravljenosti i obuzet stidom, visoki svecenik nacice klekne pred stranca i izrazi mu svoje najdublje stovanje uz mnogo poniznosti. Tosui mu bijase naklon i stade njime razgovarati o starim vremenima; na odlasku ucitelj ovako rece sveceniku: "Ne daj da ti se srce zatruje zbog druzenja s plemenitasima."


/ Napomena: Mr.sc. Ksenija Premur, Filozofija zivota zen buddhizma, Zagreb, 2006./




Post je objavljen 24.02.2007. u 08:01 sati.