Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braća

Kad sam bio mali čitao sam kaubojske stripove, a kad sam malo bolje naučio čitati onda i pisane romane; normalno, kaubojske. Moja mama i njezine prijateljice su više pratile ljubavne romane. Sjećam se da je ženska revija "Svijet" u sredini imala kao prilog jedan ljubavni roman kao dodatno štivo. Mislim da ne griješim ako kažem da je apsolutna vladarica u tom području bila Ana Žube. Njezina produkcija je bila golema, a svaki njezin novi uradak siguran pogodak. Nije Ana Žube trebala plaćene oglase kao danas Pipsi (v. Jutarnji, 21.2., str. 42-43). Da je onda postojao blog.hr, Ana bi sasvim sigurno bila na najcool listi.
Značajna podvrsta ljubavnih bili su tada tzv. doktorski romani. U njima bi uvijek neki zgodni, uspješni i duševni doktor našao ljubav svog života u bliskoj mu medicinskoj sestri koja je obično imala nesretno djetinjstvo i isprva nije mogla vjerovati da spomenuti doktor voli baš nju. Mislim da se kasnije pojavila i edicija "doktor" "pisanih" romana iz tog miljea.
Ne znam ima li još takvih romana, ali vidim da su naši susjedi Slovenci ustali u obranu žanra. Logičan prvi korak je je bio obrana liječničke profesije od najezde žena i prvi potez je već povučen. Evo kako.

Već desetak godina u Sloveniji postoji državna matura. Uvedena je prilično dobro i sistem je počeo funkcionirati. Fakulteti su uspjeh na državnoj maturi počeli primijenjivati kao bitan kriterij u klasifikacijskom postupku pri formiranju upisnih lista. To je logično. Tako će biti i kod nas. Državna matura je u pripremi i započet ćemo s primjenom u 2009. Evo, baš smo ušli u sezonu nacionalnih ispita koji dođu kao neki službeni trening.

E sad, evo zapleta.
Sve je lijepo išlo dok se nije uočilo da su slovenski fantje bitno neuspješniji od cura. Godinu za godinom, cure su, slijedom uspjeha na maturi, zauzimale sve više mjesta na prestižnim fakultetima. Alarm: nekim profesijama je zaprijetila feminizacija. Pa su uslijedile reakcije. Neki fakulteti su tome doskočili i, kaže prof. ivan Svetlik, prorektor za nastavu ljubljanskog sveučilišta, a prenosi Jutarnji od 19. 2., najveći problem s feminizacijom atraktivnih zanimanja su imali ne medicinskom fakultetu pa su taj problem riješili uvodeći posebne kvote za muškarce i za žene.
?
Danas je pozitivna diskriminizacija nešto kao civilizacijski doseg. Primjenjuje se kad treba zaštititi određene socijalne, etničke, religijske ili kojegod manjine. Ali ovo ja baš ne razumijem. Nisam baš sad proučavao sve slovenske argumente, ali ovako, na prvu loptu, ipak mi je sve to čudno. Hoće li sada slovenski dečki učiti više ili manje, hoće li im ovakva mjera pomoći ili odmoći? Je li to što su cure marljive pa uče, pametne pa nauče, pribrane pa u stresnoj situaciji znanje i pokažu, je li sve to dovoljan razlog da se dečki administrativno štite od lošijeh uspjeha?
Kako će biti kod nas i kako ćemo mi reagirati, vidjet ćemo uskoro. Zato je možda korisno gledati što rade i kako razmišljaju susjedi.

A još me jedna stvar muči. ne vidim nikako što je loše s "feminizacijom" liječničke profesije. U čemu je nevolja? Zašto su tete u vrtiću okupirale profesiju i je li i to problem? Ako ne, zašto ne? Ako da, zašto tu nema upisnih kvota? Kako je s policijom i s kontrolorima letenja? S automehaničarima?
Pa što je krivo ako će novi ljubavni romani pisati o romansama doktorica i medicinske braće?

Post je objavljen 22.02.2007. u 00:31 sati.