Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zagrebački balkanizmi

Svakodnevno smo bombardirani velikim aferama, rekli bismo od strateškog i nacionalnog značaja, tako da nam gotovo neopaženo prolazi fino tkanje gluposti i bezobrazluka koje se uvlači i u najsitnije pore svakodnevice … Evo zato dva sitna, ali ne i beznačajna primjera koji pokazuju jedan osebujan način razmišljanja ljudi koji imaju prilike makar malo utjecati na naše živote.

U petak je na «Stojedinici» u emisiji «Grad pleše…» gostovao gospodin Jelušić, zamjenik gradonačelnika. Kao i obično, u emisiju su se javljali i slušatelji. Tako se jedan od njih predstavio kao zaposlenik firme koja za upravitelje stambenih zgrada obavlja razne hitne i nužne intervencije u stambenim zgradama. Objasnio je kako svojim servisnim automobilima idu na intervencije u sve dijelove grada (uključujući i pješačke zone) i pri tome imaju probleme s parkiranjem. Pitao je stoga postoji li mogućnost izdavanja posebnih parkirnih dozvola za takva interventna vozila kako bi im se olakšao posao. Gospodin Jelušić odgovorio je kako nemaju namjeru izdavati takve dozvole jer «… zamislite kako bi se u gradu uskoro stvorile gužve jer bi se takve dozvole zloupotrebljavale i takvi bi se automobili parkirali svuda i kada ne bi bili na intervencijama…». Gospodin Jelušić poslao je građanima ovim odgovorom veoma jasnu poruku: poštenim građanima i dalje ćemo oteľavati život jer ne znamo sankcionirati nepoštene (ili nismo sposobni domisliti se rješenju). U mnogim europskim gradovima ovo pitanje je efikasno riješeno, posebno u Beču koji je omiljena destinacija Zmaja od Kamenitih vrata IV … sve je već izmišljeno, samo to treba preslikati i prilagoditi našim uvjetima.

Ovakav nakaradan stav gospodina Jelušića podsjetio me na jedan drugi primjer, također sa «Stojedinice», ovaj puta iz emisije «Parliament Show». Mislim da je to bilo negdje u prosincu 2006. godine ili možda početkom siječnja 2007. … no nije ni bitno. Dakle, dva slušatelja, neovisno jedan o drugome postavila su pitanje Policijskoj upravi Zagrebačkoj zbog čega ne poduzima ništa protiv vozača koji nepropisno parkiraju na pješačkoj stazi … jedna lokacija bila je čini mi se negdje u Ilici, a druga negdje u blizini Jaruna. Jedan od slušatelja objasnio je u svom pitanju kako zbog takvog načina parkiranja mora silaziti s nogostupa na kolnik kojim jure automobili što može biti opasno osobito kad su u pitanju mala djeca – bilo kad odrasli vode djecu, bilo kad ona idu sama. Invalide u kolicima nisu spominjali, ali možemo sami zamisliti pred kakvim nepremostivim preprekama se oni nađu u takvoj situaciji. U ime PU Zagrebačke odgovorila je glasnogovornica Aleksandra Ljuba i to ovako: «PU Zagrebačka upoznata je s problemom nedostatka parkirnih mjesta na toj lokaciji. Vlasnike nepropisno parkiranih vozila ne kažnjavamo jer smatramo kako bi to moglo izazvati revolt velikog broja građana koji su navikli već godinama ovako parkirati… itd. itd. » Kako bi odagnala svaku sumnju da sam možda pogrešno čuo, gospođa Ljuba još je jednom ponovila isti odgovor, ovaj puta za onu drugu lokaciju za koju se zanimao drugi slušatelj. Molim?! WTF?! A što je s pješacima – odraslima, djecom, invalidima… kojima zakon (navodno) daje za pravo da se neometano kreću pješačkim stazama? Bi li i oni možda mogli biti revoltirani? Tko je dao pravo policiji da donosi odluke kada će kažnjavati prekršitelje zakona, a kada neće? Ma prava «JUBITO škola mišljen ja!»

s.o.


Post je objavljen 21.02.2007. u 09:14 sati.