Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psst

Marketing

SANADER: LAŽOV, PREVARANT, LOPOV I VELEIZDAJNIK! NOVI DOKAZ

Izvor: Index.hr

Sanader dopunio imovinsku karticu, ali bez konkretnih podataka i računa za satove

NAKON što je krajem siječnja od strane saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa premijeru i službeno naloženo da u imovinskoj kartici dopuni podatke o vrijednosti svoje pokretne imovine, premijer Sanader u ponedjeljak je dostavio dopunjenu karticu u kojoj zapravo nema točnih podataka iz kojih bi bilo vidljivo kada je i kojim novcem kupio satove vrijedne nekoliko desetaka tisuća eura.

Sanader je tako ipak u zakonskom roku Povjerenstvu dostavio dopunjenu imovinsku karticu u kojoj je naveo kako on i ostali članovi njegove obitelji u vlasništvu imaju različite pokretnine, uključujući satove, ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček u razgovoru za Index navodi kako su premijer i nekoliko članova njegovog kabineta i drugih dužnosnika, saborskom Povjerenstvu dostavili dopunjene imovinske kartice iako Povjerenstvo nije dalo jasan odgovor na pitanje Vlade koja je tražila definiranje pojma imovine.

Maček podsjeća na zaključak povjerenstva od 30. siječnja, kada je premijeru i upućen službeni zahtjev o očitovanju, a iz kojeg proizlazi da ono nema ovlast definirati pojam imovine.

"Istodobno iz obrazloženja tog istog zaključka proizlazi suprotno: naime, daje se obrazloženje da nijedan dio dužnosničke imovine nije irelevantan, što sve ne pridonosi jasnoći obrasca u dijelu koji se odnosi na prijavu pokretne imovine dužnosnika.", navodi se u izviješću koje je premijer jučer uputio Povjerenstvu.

"...dopunjujem svoje Izvješće o imovini na način da navodim da članovi obitelji i ja u vlasništvu imamo različite pokretnine, pa i satove, u vrijednosti, po osobnoj procjeni, oko 1,5 mil. kuna", stoji u premijerovoj izjavi.

Sanader je izviješću pridodao kopiju izjave od 20. svibnja 2005. godine u kojoj je naveo kako je imovinu stekao "vlastitim kapitalom, radom u inozemstvu, suvlasništvom u dvjema firmama, osobnim prihodima, prihodima iz generalnog zastupstva jedne međunarodne press agencije te osobnim prihodima supruge iz rada u inozemstvu i Hrvatskoj."

Dopunjene imovinske kartice Povjerenstvu je jučer dostavila i većina članova Vlade, predstojnici Vladinih ureda i HDZ-ovi saborski zastupnici.

Jadranka Kosor i Damir Polančec su prijavili vrijednost "ostalih pokretnina" od 200.000, odnosno 500.000 kuna, a ministri zdravstva i obrane Neven Ljubičić i Berislav Rončević prijavili su po pola milijuna kuna.

Ministar financija Ivan Šuker u istu stavku je upisao 450.000 kuna, a ministrica Kolinda Grabar-Kitarović i njen kolega Ivica Kirin naveli su 300.000 kuna vrijednosti u "pokretninama".

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić navela je 250.000 kuna, dok je najmanji iznos, 100.000 kuna, prijavio ministar gospodarstva Branko Vukelić. Među predstojnicima Vladinih ureda najvišu vrijednost od 700.000 kuna prijavio je glasnogovornik Ratko Maček.

Uz navedene dopune navedeni ministri i dužnosnici, svi redom iz HDZa, Povjerenstvu su dostavili i ponovljene izjave o načinu stjecanja imovine prijavljene u imovinskim karticama.

Kartica ipak ne sadrži račune skupocjenih satova, kao niti konkretne podatke o porijeklu novca kojim su satovi kupljeni, što ostavlja neodgovorenima pitanja o stvarnom izvoru njihovog financiranja.

Maček pak tvrdi kako nema govora o tome da premijer nije odgovorio na sve zahtjeve Povjerenstva, već upravo suprotno, te dodaje kako su isto učinili još neki članovi vlade i državni dužnosnici. Pozvao je i ostale državne dužnosnike koji još nisu prijavili svu svoju imovinu da to učine.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko mogao bi biti ključna osoba u cijeloj priči jer bi, nakon što se upozna s dostavljenim podacima, zapravo mogao reći jesu li isti dovoljni ili bi premijer morao dati detaljnije obrazloženje o načinu stjecanja sporne imovine, u ovom slučaju skupocjenih satova.

Leko danas nije mogao komentirati dostavljeno izviješće jer se od jučer nalazi u Crnoj Gori gdje s predsjednikom Sabora i parlamentarnim izaslanstvom boravi u službenoj posjeti toj zemlji.

I.K.
Foto: D.P.





Post je objavljen 21.02.2007. u 07:18 sati.