Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Moć sadašnjeg trenutka

U 2006.-oj sam posudio knjigu "Moć sadašnjeg trenutka" od Eckharta Tollea i nakon što sam je pročitao, moj dojam je bio da je to jako značajna knjiga. Od puno pročitanih knjiga, ta je definitivno jedna od rijetkih koja je završila u toj kategoriji.
Vrlo pojednostavljeno, ja sam njegovo učenje shvatio na sljedeći način:
"Budi tu i sada, budi u sadašnjem trenutku i ako si stvarno tu i sada, biti ćeš sretan, zdrav i ispunjen." Koliko god to ovako napisano zvučalo možda malo prejednostavno i glupo, moje je uvjerenje da je to stvarno tako. Ljudi uglavnom žive nesvjesno, i većinu vremenu nisu tu i sada, nego su jako puno u prošlosti ili budućnosti. Nisu svjesni sadašnjeg trenutka jer su opterećeni raznoraznim filmovima koje im um u tom trenutku vrti. Sigurno znam da je to moj slučaj, i da mi je jako teško ostati usmjerene pažnje na sadašnji trenutak jer odmah se počnu pojavljivati raznorazni mentalni filmovi - neki od njih su ugodni, neki neugodni, neki neutralni, no svaki od njih me odvlači od sadašnjeg trenutka.
Moje uvjerenje je da ako razvijem sposobnost da većinu svojeg budnog vremena budem tu i sada, da sam definitivno barem na razini 1.0. I to je zapravo moj glavni cilj za 2007 - biti tu i sada. Neke od koristi od tu i sada su: poboljšanje koncentracije i općenito mentalnih sposobnosti, produktivnosti, smirenosti, samopouzdanja i zdravlja. Vrlo vjerojatno i intuicije no taj benefit još nisam iskusio. Ostale navedene jesam u određenim dijelovima perioda kada sam uspio biti tu i sada.
Metoda sa kojom želim ostvariti taj cilj je izuzetno jednostavna - svaki put kada primjetim da nisam tu i sada, reći sebi "Tu i sada" i usmjeriti pažnju na sadašnji trenutak - disanje, ruke, ono što radim i sl. Kada se pojavi nanovo neki film (a to često zna biti već nakon nekoliko sekundi), kada shvatim da sam se ponovo izgubio reći "tu i sada" i tako nanovo i nanovo. Pa da vidimo tko je tvrdoglaviji - ja ili moj um zujo
Strašno jednostavno, ali iskreno i prilično teško. Počeo sam sa time od 1.1.2007 i planiram to raditi svaki dan, u svakom trenutku kada shvatim da nisam tu i sada.

Više o tome u sutrašnjem postu...

Post je objavljen 20.02.2007. u 07:57 sati.