Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/pricapricisad

Marketing

Lipanj 19, 2006


Zabilježen je fenomen koji je ponajviše lićio na dugu. Izgledao je jako zapaljen, vruće, no fenomen je u stvarnosti ledeno hladan.
Poznat kao "CircumHorizontal Arc", fenomen je 3.lipnja 2006 snimljen u par navrata snimljen u sjevernom dijelu države Idaho, blizu države Washington, na samoj granici s tom državom.

Taj Arc (čitaj: Arktičan fenomen) zapravo nije duga u svom tradicionalnom ruhu, koja se pokazuje u spoju sunca i kiše, nego je pojava mješanja oblaka i različitih vjetrova. Pokazuje se isključivo kad je sunce jako visoko na horizontu, više od 58°.I tu je još nešto važno a to je, da se tu istovremenu prikradaju hexagonalni ledeni kristali koji stvaraju u svom strujanju kroz oblake oštre tanke ledene ploćice koje su okrenute paralelno licem prema zemlji.
Kad se svjetlo probija vertikalno kroz ploće kristala prema zemlji, ostavlja u zraku tragove svijetla kao kada svijetlost prolazi kroz prizmu. Rezultat ležanja samih kristala kad leže s desne strane padajućih sunčevih zraka na zemlju jesu onda vidljive boje na oblacima.Taj fenomen vidljiv je normalno nekoliko kilometara od mjesta događaja, te se obićno vidi nekoliko sati.

Publisher


Post je objavljen 19.02.2007. u 08:40 sati.