Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klasicnasb

Marketing

Predstavljanje knjige „Violina“

Najnovija knjiga Dalibora Cikojevića „Violina“ u izdanju nakladničke kuće „Teovizija“ iz Zagreba predstavljena je u petak, 16. veljače u Klasičnoj gimnaziji „Fra Marijan Lanosović“ u Slavonskom Brodu. O knjizi su govorili profesorica Irena Krumes Šimunović sa svoji učenicima Željkom Filajdićem i Barbarom Rendulić koji su izrekli i svoje ostvarene i neostvarene ambicije prema umjetnosti.
Autor Cikojević je pijanist koji radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a poznat je po izvođenju Papandopulovih djela. Dobitnik je nagrade 2006. Milka Trnina te mu je to drugi roman u glazbeničkoj, a u budućnosti vjerojatno i književničkoj karijeri.
Roman pruža užitak čitanja zanimljivih kompozicijskih rješenja i građenje usporednih fabula. Dominira ideja da čovjek ne može bez umjetnosti koja je u našem vremenu nasušno potrebna, to je potreba duše da se otvori ljepoti, stvaralaštvu, kulturi osjećaja, ljubavi, humanosti i vjeri. Prisiljava nas da preispitamo svoj odnos prema umjetnosti uopće i to danas – u svjetu poremećenih vrijednosti u kojem vlada logika profita i globalizacijskog kapitalizma u kojem je potreban a najviše nedostaje čovjek.
„Knjiga promiče ideje o ljubavi prema umjetnosti, oplemenjuje čitatelja, lako se čita, te je osobito preporučljiva mladima koji će vjerujem njenim čitanjem još više zavoljeti knjigu. Posebna je vrijednost u tome što je ovo prva knjiga predstavljena u našoj školi i što su u samom predstavljanju oduševljeno sudjelovali i sami učenici što je sigurno osvježilo njihove doživljaje i proširilo vidike, jer promiče plemenitost i humanost“, kazale je profesorica Krumes. Dodala je kako je to poticaj učenicima većoj odgovornosti jer među mladih ima dosta onih koji uistinu vole čitati.
Predstavljanje su na violini i klaviru pratili glazbeno nadareni brat i sestra, Mladen i Ivana Stefanović, a prigodne ulomke iz knjige čitali su Adam Vrbanić i Antonija Brezić. Učenici su i prezentirali fotografije vezane uz knjigu.

B. Lukačević

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 18.02.2007. u 21:17 sati.