Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Što se nalazi u očima promatrača?

iluzijaOd kad znam za sebe uvijek sam se divila radovima M.C. Escher-a, njegovim crtežima koji su perceptivno odolijevali gravitaciji i zdravom razumu. Voljela sam te optičke iluzije, jer na kraju krajeva, osim na papiru, nisu moguće - a ja se uvijek zakačim za bilo kakav bijeg iz realnosti. Zato mi uopće nije bilo neobično kad san na profesionalnoj orjentaciji prije kojih 5 godina doslovce ostavila ljude s razjapljenim ustima, svojim rezultatima iz percepcije. Teta mi je rekla da se slobodno mogu prijavit za vojnog pilota - što mi je nakon "Top gun-a" uvijek zvučalo vrlo primamljivo (eh naravno kad bi bar Hrvatsko zrakoplovstvo imalo više od jednog ipo aviončića na raspolaganju).

Neckerova kocka, Penroseov trokut, (ne)paralelne linije... ma sve iluzije na koje sam naišla uspijela sam sama "skužit", no jedna je dotukla i porazila moju sposobnost percepcije u toj količini da sam ovaj put ja bila ta s razjapljenim ustima :)

Barba Edward Adelson je 1995. svijetu predstavio novu optičku iluziju - Adelson’s checker shadow illusion olitiga Iluzija sjene na šahovskoj ploči, a temelji se na definiranju nijanse sive boje polja na šahovskoj ploči.

Adelson's checker shadow illusion


Polja A i B su navodno identične nijanse, što moj mozak nije mogao shvatit niti kada sam sliku povećala do granice ispadanja iz vidnog polja na ekranu. Povjerovala sam tek kada sam usporedila kodove boja. Nijanse su uistinu identične - vrte se oko #6B6B6B odnosno R:107 G:107 B:107. No čak i kad sam se uvjerila da se radi o istoj boji, ja sam još uvijek vidjela dvije različite nijanse. Problem nastaje u našem vizualnom sustavu koji sliku gleda u cjelini, te ih uspoređuje s nijansama okolnih kvadrata, a i različita boja slova kvadrata A i B doprinosi iluziji. Sjena nema jasno definirane granice, a njen gradijent je skoro pa nezamjetan što naravno dodatno zavarava percepciju. I voila - problem je definiran.

No ipak zar je moguće u tolikoj količini zavarat mozak - nečim tako jednostavnim, i znači li to možda da neke stvari - u principu nisu onakve kakvim ih percipiramo... ili ja jednostavno starim?

Ili se možda kotačići i vama pomiču :)

krugovi



Post je objavljen 18.02.2007. u 16:16 sati.