Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slyzone

Marketing

Rambo "Tito"!!!!

Ovih je dana potvrđena senzacionalna vijest da dva hollywoodska superstara, Robert De Niro i Sylvester Stallone, neovisno jedan o drugom kreću u snimanje filmova o Titu: prvi radi na špijunskoj sagi o CIA-i i Titu kao Staljinovom trojanskom konju, a drugi u sklopu serije pet velikih biografija povijesnih ličnosti 20. stoljeća.

-Silvester Stallone i Robert De Niro snimat će filmove o Josipu Brozu Titu. Ovu senzacionalnu informaciju Globus je doznao iz europskih medijskih krugova bliskih dvojici glumaca. Sredstva za film što će ga snimati Stallone osigurao je talijanski biznismen Roberto Zadini, bliski prijatelj slovenske ljepotice i bivše Miss Jugoslavije Bernarde Marovt, a s hollywoodskom zvijezdom upoznao ga je u Milanu čuveni fotograf i producent Čedo Komljenović. Stallone je odlučio snimiti pet filmova o osobama koje su obilježile povijest 20. stoljeća - Brozu, Eisenhoweru, Mao Ce Tungu, Castru... Za film o Titu planira utrošiti 200 milijuna dolara i nada se trostrukoj zaradi.

-Istinoljubivi Sly

"Dosta mi je nevjerodostojnih filmova, preplavljeni smo povijesnim spektaklima koji grubo iskrivljavaju činjenice. Želim snimiti igrane filmove koji će imati dokumentarističku vrijednost", izjavio je za Globus Stallone. Američki je glumac potvrdio da će se film snimati u Hrvatskoj, a on je najavio da će već sljedeće godine posjetiti Zagreb kako bi obavio pripremne radnje za projekt.
U Americi je već angažirao ekipu stručnjaka koji pripremaju dokumentarističke i povijesne materijale o Josipu Brozu Titu, a na scenariju će surađivati i povjesničari. Kako su o Titu, samo za njegova života, snimljena 232 dokumentarna filma, američki će scenaristi imati solidnu količinu materijala za pregledavanje i upoznavanje s Brozom.
Istovremeno, Titom će se sljedeće godine baviti i Stalloneov prijatelj Robert De Niro, jedan od najvećih glumaca današnjice. Njegova producentska kompanija Tribeca Film Center, koja je već producirala "Dozvolu za vjenčanje", angažirala je Matta Damona za projekt "The Shepherd", u kojem će se ispričati uzbudljiva biografija najpoznatijeg agenta CIA-e Jamesa Angletona. Mladog agenta trebao je glumiti Leonardo DiCaprio, ali je otkazan, a za ulogu je predviđen adekvatniji Matt Damon.
Jedna od najvećih opsesija Jamesa Angletona, karizmatičnog šefa u američkoj obavještajnoj agenciji, bio je upravo Josip Broz, a Angleton je do kraja svog života bio uvjeren da je Tito zapravo "Staljinov trojanski konj". Agent kojeg će glumiti Matt Damon, a u drugom dijelu filma - u starijim godinama - i De Niro, od 1948. neprestano je tvrdio kako sukob Beograda i Moskve nije stvaran te da SSSR vješto iskorištava jugoslavenske veze sa Zapadom.

-Glumci-Režiseri

De Niro će i režirati biografiju agenta koji je karijeru započeo u Italiji, gradeći bliske odnose s talijanskim komunistima. Potom se Angleton zbližio i sa židovskim grupacijama, a najzaslužniji je za uske veze CIA-e i Mossada. Kad je početkom šezdesetih Angletonu od krtice iz KGB-a dojavljeno da u srcu CIA-a djeluje ruski špijun, američki se agent manijakalno bacio na istragu. Zbog svojih napora i opsesija marginaliziran je i ismijavan, a nitko mu nije vjerovao ni kada je upozorio da je britanski agent Kim Philby zapravo - ruski čovjek. Angletonu je tada ponovno porastao ugled u Agenciji, dopušteno mu je autonomno djelovanje i enorman budžet. Kada je William Colby postao šefom CIA-e, Angleton je 1974. razriješen svih dužnosti.
Globus je doznao da bi oba projekta, Stalloneov i De Nirov, mogla biti kasnije iskorištena za petodijelnu dokumentarno-igranu seriju o Josipu Brozu. Pregovore o tom filmskom pothvatu ovih je dana pokrenula bečka producentska kuća Lisa Film.






Post je objavljen 17.02.2007. u 12:25 sati.