Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sobba

Marketing

SVAKO MISTO SVOGA CVIKA IMA

objavljeno NA XPORTALU, 23.1.2007 20:38:30

Notorni Cvik mjesecima je glasio za najpoznatijeg hrvatskog bjegunca pred zakonom, a i nakon uhićenja javnost ga doživljava kao kremu hrvatskog kriminala. No, Cvik je samo jedan od mnogih. Takvih je na desetke u svakom većem kvartu i zato mi je smiješno sve ovo. Ma što smiješno, tragično. Jer takvi su likovi sitne ribe. Gadni i zajebani su oni koji naoko veze s dopom nemaju, ti su zajeb. A ovaj Cvik je stradao samo zato što se vrla saborska zastupnica očešala o njega. To stradao treba uzeti s rezervom, jer sve mi se nekako čini da će biti jako teško osuditi tog dečka. Sviđalo se to kome ili ne, kod njega nisu našli ni miligrama dopa. Više ga ima na prosječnoj hrvatskoj moneti kune, nego u Cvikovoj blizini. Samo u mom kvartu, a živim praktički u provinciji nasred Dalmacije, barem je pet Cvikova, i nitko im ništa ne može. A uvjeravam vas, manje su opasni od svih onih ispeglanih i uštirkanih Cvikova koji nam se smješkaju s televizije i iz novina, što političara, što gospodarstvenika, kultiviranih ratnih profitera… Ha. Cvik. Lokalni diler dopa s dalmatinskog otoka. Svako misto svoga Cvika ima, svako misto ima svoj dop, a Cvik dila je svima, dila svima po cili dan. A mi volimo Cvika, i dopa od staroga Duje… Od Cvika, cvikaju babe… nek se daleko čuje… Večeras je naša fešta, večeras su tapali Cvika, nek se igra nek se piva, jer ko ne šmrće Dalmatinac nije…
Bio jednom jedan diler. Na otoku. Dilao on i dilao, dok nije došla teta Ruža i uperila prstom u njega. To su snimili novinari, pa su reagirali murjaci, pa su ga pratili, pa je on nestao… Prvo su po novinama obazrivo i oprezno u navodnicima pisali da je čovjek kriminalac, diler, šef mafije… onda su uskoro svi zaboravili na navodnike i ovaj je faktički postao ultra diler, maltene glavni narko bos u Hrvata. Diler koji u najgorem slučaju drži jedan otok, moš si mislit što je jeben to šef mafije. Usporedimo samo Petrača i Cvika, pa se nasmijmo. Petreča su još i osudili bez dokaza, ali sumnjam da će Cvika. OK, da me tko ne shvati krivo, nisam naivan, ne mislim da je lik nevin, ali brate glupe su mi ove konstrukcije o velikom bosu. Kurac je on boss, boss je ko što sam ja boss. Jedan obični diler kojeg je jedna političarka osudila prije ikakvog suda. Linč, javni linč, prozivka, divota, prava demokratska procedura. I što sad? Tip je iza brave i čeka. Dop je nešto teže nabaviti na Korčuli, ali svakim danom bit će ga sve više. Stvari se normaliziraju, Ruža možda dobije koji glas na račun svog novopečenog imagea heroine. Postala je heroina zbog heroina. A dečko koji si je nekidan ubrizgao zlatni šut, postao je najslavniji mrtvi junkie. Samo zato što su ga povezali s Cvikom.
Gadno je sve to, a najgore je jadnicima koji svakoga jutra čeznu za šutom i rade sve da bi se pukli. Nekidan je murija u mom gradu tapala tipa s 50 grama žutoga, i nešto malo bijeloga. Tražio je način kako da mu se ublaži kazna pa se dogovorio. Nazvao je svog kuma, jebote, svog kuma u Split. Nazvao ga iz policijske stanice i rekao mu da ima strašnog kupca u mom gradu, da što prije donese robe. I poslušao ga jadan kum, brzo se spremio i uputio ka kumčetu s 200 grama čistog dopa u kamenu. Ali nije ga dočekalo kumče milo, nego inspektori za narkotike. I pokupili su ga, sutradan sazvali presicu i slavodobitno proglasili glavni zgoditak – kvarat dopa u samo jednom danu su maknuli s ulice maloga grada. Peškali su dva Cvika, ali sutradan je u novinama izišla samo mala vijest o zaplijeni. I to je to. Svako misto svoga Cvika ima, svako misto čeka svoj dop… Cvika je puno, ali Ruža je jedna, očito. A epilog? Moj epilog? Stvarno ne znam što bi rekao… rat protiv dopa nikad neće završiti, a sve što se u međuvremenu bude događalo bit će folklor u kojem će sitne ribe padati, establišment će kao i dosad dobivati svoj dio kolača, a povremeno će se pojaviti pokoji borac protiv vjetrenjača, i kao u začaranom krugu, stvoriti nekog novog Cvika. Koji će biti kriv za sve i popušiti za sve grijehe narko podzemlja. Samo ako ga uspiju osuditi.


Post je objavljen 15.02.2007. u 17:05 sati.