Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Anche I Ricchi Piangono (2)

Image Hosted by ImageShack.us

Epizoda "Lov na Vještice".

Daklem, otišao Karel Bogu na gledanje, a na red došla medijska hajka kakvu nisam vidjela od epidemije bjesnila 90-ih.

Dvije stvari su u igri.

Prvo, Svobodovi su bili turbo medijski eksponirani djelomično zbog doista zanimljive životne storije glavnih protagonista, Karela i žene mu Vendule, a djelomično i zato što mlađahna Vendula žutilo ljubi i nije joj mrsko slikati se po novinama.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv slikavanja po tabloidima. Ko voli nek izvoli. Međutim, stvarno ne treba biti Nikola Tesla a da skopčaš kako je koketiranje sa žutilom gnjecav teren na kojem se okliznuše + u dreku završiše i veće zvečke od Vendule. Princeza Dajana ili Kate Moss, na primjer.

Drugo će doći na red kasnije.

A zanimljiva životna priča Svobodovih ide ovako:

Nakon nekih pola godine kako je Karelu umrla prva žena Šiška, 56-godišnji je skladatelj naletio na 22-godišnju plavušu s pletenicama, aparatićem za zube i manekenskim stasom.
Bila je to Vendula.

Karel se zaljubio smrtno.

Da bi svoju vezu 'okrunili' brakom, trebalo je prevladati neopisiv otpor okoline u sredini koja me, priznat ću, poprilično iznenađuje agresivnom netolerancijom prema nekonvencionalnom izboru pojedinca. Taj je otpor poprilično javan, a naći ćete ga čak i u mainstream časopisima tipa "Ona Dnes", reviji za žene Mlade Fronte.

Pitanja koja se sasvim javno razglabaju idu od sasvim legitimnih (ako je posrijedi javna osoba) do totalno nebuloznih, čak i kada je posrijedi javna osoba.

Kog si oženio, zašto nisi rodila a 35 ti je, zašto ti biznis ide dobro kad bi mi htjeli da ti ne ide dobro, zašto ti biznis propada da se još malo naslađujemo, zašto ljetuješ na Maldivima gdje je skuplje nego u Grčkoj, zašto nisi čestitao babi rođendan, kako to da ne razgovaraš s roditeljima, hehehe, ništa ne valjaju, čak ni djeca s njima ne razgovaraju, zašto jedeš tuđinski sushi pored knedličkih i divljega zeca, zašto doma držiš strankinju i s njom rađaš djecu, Škoda ti nije dovoljno dobra kad voziš Toyotu, tvoja je majka rađala bez epiduralne pa možeš i ti, djeca ti se drogiraju što će reći ti si kriva, kći ti ima MS pa si ti opet kriva,... I tako dalje, i tome slično.

Kod Hrvata recimo, za slične trendove ovladavanja stadom optužiš Crkvu i 'katolički jaram' od stoljeća sedmog. Kod čeških neznabožaca, međutim, ne znaš od kud da počneš pa s ciljem pojednostavljivanja stvarnosti, sve fino prebaciš na apstraktni 'duh naroda'.

Kod Karela i Vendule, donekle kužim da su popizdila njegova djeca iz prvog braka, a posebno 24-godišnja kći kojoj je kratko po majčinoj smrti dvije godine mlađa Vendula ušetala u dom k'o maćeha iz pakla, no iznenađuje kako su Karelovu izabranicu dočekali prijatelji, kolege, susjedi i svekolika javnost. Totalno neprijateljstvo, odbijanje i izopćavanje.
Ali, ne Karela! Samo Vendule!
S njim su i dalje bili dobri. Jer on je naš, plus preznačajan je da ga ignoriramo, no zašto se ne bismo iživljavali na maloj skorojevićki koja misli da je dovoljno raširiti noge pa da s nama bude elita, krem de la krem češkog societyja?

Digresija:
Sličnu mi je priču ispričala i Thea koja već šest-sedam godina živi s velikom akademskom zvečkom tuten u Pragu, a imaju i zajedničko dijete. Kako mu je ona druga žena, a dosta je mlađa od njega, i dan-danas joj se događa da je na velikim skupovima, prijemima i sličnim prigodama njegovi kolege i ini uglednici jednostavno 'ne primjećuju'. Ne pozdravljaju je, ne obraćaju joj se, prave se da je nema! Istovremeno, s gospodinom mužem, na par metara udaljenosti, sasvim normalno razgovaraju.

Da skratim - Vendula je svoje prihvaćanje kao legitimne Gospođe Svobodove te kasniju popularnost gorko platila!

U međuvremenu im se naime, rodila djevojčica Klarka. Kada je malenoj bilo dvije godine, dijagnosticirana joj je leukemija. Nakon dugačke i strašne borbe, Klarka je umrla u četvrtoj godini.

Uslijedio je pakao koji poznaju samo oni koji izgube svaku nadu.
Brak je bio u debeloj krizi.
Karel se zatvorio u sebe i o Klarki nije htio govoriti. Vendula se propila i ni o čem drugom do li Klarki nije mogla ni misliti a ni govoriti.

Na koncu je Karel predao zahtjev za razvod. Vendula se pak bacila na organizaciju i vođenje humanitarne zaklade "Kap nade" koja danas prilično uspješno skuplja novac i ina sredstva za liječenje teško bolesne djece. Svoboda se ondak predomislio, brak je spašen i prije dvije godine rodilo im se novo dijete, sin Jakub.

Vendula je sa svojom pričom izašla u javnost, pokupila gomilu simpatija (ja sam isplakala hektolitre suza samo čitajući intervju o Klarki, kamoli gledajući TV program gdje oboje govore o bolesnom djetetu), a godine 2005. izabrana je od strane čitateljki Mlade Fronte za "Ženu godine".

To je ipak bilo previše za 'elitu'.
OK. Umrlo joj je dijete. Ali da ta nikogovićka bude "Žena godine"??? Ne, ne i opetovano Ne!!!!

Prilika za Vendulin odstrel stigla je bukvalno Karelovim pucnjem u sljepoočicu.

Nastavak: Kad prošećem psa, istuširam se i nešto pojedem. S obzirom da onda ulijeće Gica Galaksija, prilika će doći tek za koji dan. Uzdah.


Post je objavljen 15.02.2007. u 09:36 sati.