Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Molekula

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Savez udruga Molekula i knjižica kojom se predstavljaju ciljevi saveza.
Molekulu čine udruge Drugo more, Filmaktiv, Katapult, Infošop Škatula, Prostor plus i Trafik. Te udruge već godinama surađuju i neke od njih djeluju u istim prostorijama, te su postepeno stvarale jezgru nezavisne kulturne scene. Stoga je u jesen krenula inicijativa za izdavanjem knjižice i udruživanjem, pa je u siječnju ove godine osnovan savez Molekula. Udruživanjem u savez udruge ne gube autonomnost, već će se zajednički postaviti prilikom pregovora s gradom i međusobno će surađivati i tako jačati nezavisnu kulturu u Rijeci.
A da bi se nezavisna kultura ojačala, savezu je potreban prostor. Naime, nedostatak prostora za djelovanje je ključni problem s kojim je suočena nezavisna kulturna scena. Stoga je Savez udruga odlučio da će se javiti na natjčaj za prostore koje ponudi grad. Riječ je o prostorima Hartere, Rikarda Benčića, Filodramatika, Sveučilišni kampus, a najzanimljiviji im je prostor u bivšoj zgradi Istravina. Udruge smatraju da taj prostor mogu i financijski i programski održati. Taj prostor bi bio multifunkcionalni i u njemu bi udruge međusobno surađivale. Na taj način naveden udruge više ne bi djelovale u svojim privatnim stanovima što bi još više doprinjelo kvaliteti njihova programa. Nedostata prostorija je posebno problematičan za udruge koje se bave scenskom djelatnošću jer nemaju gdje održavati probe.
Savez Molekula smatra da grad premalo valorizira rad vaninstitucionalne kulture i nezavisnih udruga, budući da grad kulturnim institucijama poput Matice Hrvatske, HDLU-a besplatno ustupa prostore, no kada je u pitanju nezavisna kultura i neke druge kulturne djelatnosti, takva sklonost se gubi. Međutim to nije samo problem grada Rijeke, već državni problem, a rješenje savez vidi u mijenjanju sustava financiranja kulture i upravljanja prostorima u kulturi, št nije u programu niti jedne političke stranke ili grupacije.
No, napomenuli su da to ne znači da postoje neki problemi u suradnji s gradom, već to samo znaćida javnost još nije svjesna važnosti nezavisne kulturne scene iako su nezavisne udruge organizirale dobro posjećene programe poput predstave DDR ili Art & Clubbinga.
Knjižica Molekula će se predstaviti fetivalu «Moje, tvoje, naše» koji će se održati od 1. do 4. ožujka u HKD-u.


Post je objavljen 14.02.2007. u 12:48 sati.