Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

Aljaški Malamut







Skupina:
V. FCI skupina - Psi tipa špic i psi primitivnog tipa (pratipa)

Zemlja porijekla:
Aljaska

Namjena:
Pas za vuču i kućni pas

Veličina:
Visina u grebenu kod mužjaka iznosi otprilike 64 cm, kod ženke 58 cm.

Dlaka:
Malamut ima gustu, grubu vanjsku dlaku s masnom i vunastom poddlakom. Dozvoljene boje su vučja ili crno - bijela, uvijek sa svjetlijim trbuhom i svijetlom maskom.


Njega:
Dlaka ovog psa iziskuje malo njege. Za vrijeme linjanja je najbolje upotrijebiti češalj s dvostrukim metalnim zupcima kako bi se odstranile otpale i mrtve dlake.

Narav:
Malamut je privržen, inteligentan, ljubazan i vjeran, bistar, malo tvrdoglav i dominantan pas. Uči brzo i vrlo je izdržljiv.

Odgoj:
Usprkos svojoj ljubaznoj naravi treba čvrstu ruku. Potreban mu je gospodar koji će mu pokazati tko je gazda i koji će razumjeti njegovu narav. Pod vodstvom takvog gospodara malamut može puno naučiti - čak i agility će dobro proći, unatoč tome što je na natjecanjima u podređenom položaju u odnosu na pastirske pse.

Socijalno ponašanje:
Dobro se slažu s djecom - zapravo su ljubazni prema svima, što ukazuje na to da nisu baš podobni za pse čuvare. Prema psima istog spola mogu biti dominantni, što je više iznimka nego pravilo. Mačke baš nisu najbolji prijatelji malamuta, ophođenje s mačkom bi donekle moglo funkcionirati jedino ako ga od malih nogu naviknete na nju.

Vježbanje:
Vježbanje je vjerojatno najhitniji dio uzgoja aljaškog malamuta. Ovaj pas treba puno, bolje rečeno jako puno kretanja. Ukoliko znate da nećete imati vremena bar jedan sat dnevno biciklom voziti se pored svog psa, nemojte ovog psa kupiti. U većini zemalja postoje udruženja, koja organiziraju natjecanja pasa za vuču saonica - po ljeti i kada nema dovoljno snijega vuku kolica. Mogu živjeti u kući i vani, ali ne vole biti sami. Vodite ga uvijek na uzici i pazite da uvijek sluša vaše naredbe. U protivnom bi mogao brzo otići tj. odlutati.

Post je objavljen 13.02.2007. u 16:07 sati.