Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

MASLINA - SVETO DRVO


MASLINA - SVETO DRVO
--------------------

Maslina-sveto drvo




Jedna od starih izreka kaze da je maslina kao majka jer nesebicno daje cak i onda kada je godinama zapostavljena. Za razliku od vinove loze koja se usporedjuje sa zenom sto brze-bolje kaznjava svaki nedostatak paznje...

Legende o maslini

Da je maslina stara kao i covjecanstvo potvrdjuju i brojne legende koje isticu veliku vaznost koju su maslini i ulju pridavale mediteranske civilizacije.
Maslina se ponajprije koristila za hranu i dobivanje ulja kojim se potom trgovalo i razmjenjivalo za drugu hranu. U antickoj Grckoj i Egiptu zastitnici masline bili su najugledniji bogovi. Vijencem od maslinova lisca nagradjivali su svoje najzasluznije gradjane.
I u krscanskom svijetu postoje brojne legende o maslini i maslinovom ulju, pa legenda kaze da je Adam na samrti od Boga trazio "ulje milosrdja", a Bog mu je poslao sjemenku iz koje je na njegovu grobu niknula maslina. Upravo zbog toga krscani na samrti od svecenika primaju blagoslov i posljednju pomast posvecenim maslinovim uljem. Maslina je na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage, plodnosti i postojanosti.

U legendu je usla novinarska opaska da samo Boduli mogu dovesti turiste koji im besplatno oberu masline, a potom to jos i plate. Ali tko je barem na koji sat svratio u puntarske maslinike u Dane maslina uvjerit ce se da je to dozivljaj vrijedan svake kune ili eura.



Napomena: Tekst je pisala Andrea Bralic, Zeleno i plavo - magazin primorsko goranske zupanije, godina III, br.7, rijeka/sijecanj 2007.





Post je objavljen 13.02.2007. u 08:08 sati.