Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

fani stipkovic

Prijatelji životinja i gola Fani Stipković na jumbo-plakatima 'Lijepa bez krzna' apeliraju na svijest hrvatskih građana da ne nose niti deru životinjsko krzno. Iza bunde stoji gušenje plinom, elektrokucija...

Prijatelji životinja započeli su nacionalnu kampanju "Za Hrvatsku bez krzna". Podršku im je dala i Fani Stipković s jumbo-plakata "Lijepa bez krzna".

U novi Zakon o zaštiti životinja uvrštena je odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, s čime se slaže čak 73,7% hrvatskih građana. Iako je Zakon stupio na snagu 1. siječnja, spomenuta odredba stupa na snagu tek 1. siječnja 2017. U tom dugom razdoblju stotine tisuća životinja bit će ubijeno zbog mode i prestiža.

Osim toga, kraj uzgoju životinja ne znači i prestanak prodaje krzna u hrvatskim dućanima i uvoza krzna iz drugih zemalja za potrebe te trgovine. Stoga Prijatelji životinja najavljuju početak dugotrajne kampanje pod nazivom "Za Hrvatsku bez krzna", kojoj je cilj spriječiti okrutno postupanje prema životinjama radi potreba modne industrije.

Krzno ili samilost?
'Zamislite da netko odere vašeg kućnog ljubimca i stavi ga kao modni dodatak. Moderni možete biti i bez ubijanja. Odbacite krzno i uključite čovječnost!,' apelira Fani.
Kampanja je započela postavljanjem jumbo-plakata s atraktivnom hrvatskom manekenkom Fani Stipković u Zagrebu i Splitu. Pod dirigentskom palicom art direktora Cro-a-Portera Viktora Drage i ispred objektiva Duška Vlaovića, Fani Stipković je, potpuno se razodjenuvši, pomaknula granice u dosadašnjoj borbi za prava životinja u Hrvatskoj te, ovim odvažnim iskorakom, postavila i svojevrstan izazov osobama iz hrvatskog javnog života koje se još ne odriču mode kamenoga doba.

Slijedeći stope mnogih svjetskih celebrityja ý kao što su Sadie Frost, Pamela Anderson, Dennis Rodman, Imogen Baley, Marcus Schenkenberg i Joanna Krupa ý Fani je i sama prepoznala da prava istinska ljepota leži u nama samima te stoga nije oklijevala izložiti ljepotu svoga tijela kao suprotnost surovoj stvarnosti bezdušne industrije uzgajanja, lova i ubijanja životinja zbog njihova krzna. Time je jasno dala do znanja da žena, ili muškarac, da bi bili lijepi, privlačni ili elegantni, ne trebaju se kititi odjećom načinjenom od oderana krzna mrtvih životinja.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Lov, uzgoj te načini na koji se ubijaju životinje da bi se došlo do njihova krzna ý elektrokucijom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce... ý 'ušiveni' su u krznenu odjeću. Upravo iz tog razloga Fani odbija nositi toliku patnju životinja te, potpuno se razodjenuvši, svojom atraktivnošću i prirodnom ljepotom pokazuje svoju etičnost. Ljepotu čini i suosjećanje prema svim živim bićima i Fani je, podržavši kampanju "Za Hrvatsku bez krzna", pokazala ne samo da je lijepa bez krzna već da je lijepa i s dušom.

"Gledajući svoje ljubimce, koji su ujedno i moji najbolji prijatelji, ne mogu shvatiti kako netko može podržavati nasilje nad životinjama. Ta ranjiva mala bića daju nam bezuvjetnu ljubav, a ne traže ništa zauzvrat. Razlika između njih i životinja koje ubijaju zbog krzna je samo u tome kako postupamo prema njima. Sve životinje osjećaju jednaku bol i jednako pate. Nema mi nikakvog smisla da životinje proživljavaju takvo mučenje radi mode, pogotovo jer krzno nije nužno i potpuno je zamjenljivo. Zamislite da netko odere vašeg kućnog ljubimca i stavi ga kao modni dodatak. Moderni možete biti i bez ubijanja. Odbacite krzno i uključite čovječnost!", poručuje Fani.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Kampanja se nastavlja velikim prosvjedom u veljači, performansima i akcijama te daljnjim javnim istupanjima poznatih osoba iz estradnog života Hrvatske.

Potporu ovoj kampanji dali su i M-Ros, Arto, Media, Cro-a-Porter, Studio 2M te hotel The Regent Esplanade Zagreb.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 06.02.2007. u 17:02 sati.