Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

Septica - Septica

Naslovnica albuma (Aquarius records, 2006.)

Prošle je godine izdan dugoočekivani prvi album Septice. I da, album je prava bomba! Ovako nešto zanimljivo i originalno na hrvatskoj (nepostojećoj) rock sceni se nije pojavilo još od Vucinog Živog Blata! Septicu sam slušao još od samih početaka kada su Govnar Smrti i Bumuški Kušlu "repali" na nabrzinu složene hip hop podloge, dio toga ste mogli skinuti i sa njihovih službenih stranica ipak to je izgledalo samo kao dobra zajebancija i ništa više.

Srećom bili su uporni i Septica se uskoro pretvorila u pravi bend. Kada sam ih konačno čuo uživo nisam mogao vjerovati! Poznati tekstovi ali uz jebeno dobru nabrijanu glazbu koja je ono najbolje iz old skool trash, death i hair metala osamdesetih prošlog stoljeća začinjena s pravom dozom "rap metala" (u nedostatku boljeg izraza), pa čak i malo funka!
Da živimo u nekoj normalnoj državi gdje bi glazbeni trendovi pratili one svjetske Septica bi bila slavljena kao hrvatska metal verzija The Darknessa, jer oni također "s poštovanjem" recikliraju zastarjele rifove i solaže, ponekad će vam i koji glazbeni dio izvući smiješak na lice.
Ipak naravno Septica ne bi bila Septica, odnosno trenutno najbolji hrvatski band, da nije fenomenalnih tekstova legende hrvatske strip scene - Dubravka Matakovića aka Govnara Smrti, ako ste čitali bilo koji od njegovih stripova, možete otprilike znati šta vas očekuje. Zadivljujuće je kako su uspjeli takve ideje tako dobro uglazbiti. Dečki koji ovo sviraju su stvarno pravi profesionalci! A oni su: Grande el Loco na bubnjevima, Jukka Kunilunginen - Kleme električna gitara i Dač Dortmund - Jodl na bas gitari.

Septica rastura

Album otvara Gangsterski paradajz uz legendarni uzvik: GEDAVEJ FROM MI JU FAKIN DEVIL! i rifove i solažu koji bude sjećanje na najbolje dane Iron Maidena! Tekst je parodija na tipično repersko kurčenje ("U kući na zidu visi mi goblen, zovem se Govnar a prezivam Problem... tetoviranog zmaja ja imam na sisi... ja sam taj koji utjeruje reket, mrežu i španer sa šire strane utjerujem reket dok cijeli ne stane tu sam gdje čuješ od oružja zveket... s Heklerom pucam na sve što se kreće... ")

Sljedeća je Nećemo promjene još jedna od starih pjesama koja je čini mi se nastala pred one izbore kada se SDP promovirao parolom u stilu: "Izaberite promjene", ipak pjesma je o tipu, koji je zadovoljan svojim životom ("Ponedjeljkom po kući razbijam cijeli dan, po cijeli dan razbijam stan... ne idem van... utorkom pičim djecu, utorkom ih pičim... koristim ruke, ponekad samo upotrijebim kuke.. u četvrtak pičim ženu, dohvatim i mamu njenu.. subotom pijem, po pivi brijem, betoniram cijeli dan... " - znači tipični hrvatski fater familia:-)

Zatim je tu Livada koju ste mogli u sličnoj verziji čuti na Demo Epju, priča je to o dileru i narkomanu - "Eto mene pripremite vene... ", ovo je jedina pjesma kod koje bi imao prigovor i to samo kod snimljenih vokala, koji mi se čine nekako lošiji nego oni na spomenutom Demou, kao da su nepotrebno ubrzali repanje, ipak riječ je o sitnici.

Sočne ženske je sljedeća i svakako je najhitoidnija pjesma na albumu i čudi me da se ne vrti svaki dan na svim radio postajama u Hrvatskoj! Nije previše "bučna" i baš je onako radiofonična, a i tesktovi su jednostavniji pa bi se mogli svidjeti i onima koji glazbu koriste kao tapete. Tekst pjesme je ispod posta.

A nakon nje ide meni najdraža pjesma Odrezali su mi krivu nogu. Vjerovatno najbolja pjesma o podmićivanju doktora ikada! "Priroda je da se dobro daje, da ti ne odrežu krivo jaje, ja nisam dao jer dati ne mogu, pa su mi odrezali krivu nogu! " A rijetki su bendovi koji će me natjerati da iz sveg glasam pjevam: ODREZALI SU MI KRIVU NOGU! DESNU! DESNU! Zvuči kao da su se na ovoj pjesmi dobro zabavljali snimajući je a i glazbeno mi je najbolje sjela. Savršenstvo!

Septica - vokali

Poslije skita ide Ništa kontra Tita druga koju najčešće slušam. Urnebesna priča jednog umirovljenog partizana koji u svoju sobu umirovljeničkog doma dobije novog cimera - ustašu! I to otpjevano/odrepano pretežito na splitskom slengu!:-) "I dok mi sestre minjaju kateter, s ponosom im pričan bija san proleter!... Diza je ruku i stalno me pita: "Jel više voliš kralja ili Tita?" TITA TITA VIŠE VOLIM TITA OTPALA TI KITA! "

Govno mrtve babe je treća od onih koje nema na Demou a koju najčešće slušam. Glazbeno je možda i najnabrijanija. Vokal Govnara Smrti na trenutke podsjeća na Chris Barnesa (stari Cannibal Corpses). Cijeli tekst je dolje. Po riječima Govnara Smrti baba predstavlja fašizam a njezino govno neofašizam.

Nisam vratio oružje u MUP je sljedeća, koju sada rijeđe slušam jer je znam napamet još s Demoa, ipak ovdje je još nabrijanija i svakako je jedna do najboljih među najboljima!:-)
"Da je meni sići ponovno sa grane, s čoporom lutat beskrajem savane, di nema knjige, opere ni struje, prdac na sto milja od mamuta se čuje... "

Odo u pedere je tužna priča o tipu koji razočaran ženom koja ga prevari prvo postaje alkoholičar a potom pređe u pedere!
" Sade živin u nirvani/ umivan se u kanalu/ često noću spavan vani/ u selu me drže za budalu... Oktavija, znaj još uvik te volin/ iako ne ka prije/ naime, sade živin s drugin moškarcon/ i on je dobar.. inžinjer! "

A nakon nje ide možda i najbolja (a možda i jedina?) posveta Ghidorah (Godzili) - Gojira, uz nenadjebiv polurefren " Gojira lezi.. Gojira šapu/ Gojira drvo/ Gojira fuj kaka!/ Gojira fuj silos!/ Gojira fuj piramida/ Gojira pusti/ Gojira no, no... "

Približavamo se kraju ali kvaliteta još uvijek ne opada!
Sljedeća je također hitoidna Uvlačim se šefu u guzicu, potencijalni radio hit sa stihom: " U dupetu živim/ tom se ne protivim/ želim probiti barijeru/ kako stvoriti karijeru/ ja se borim za svoju stvar!/ NE NAPUŠTAM OVAJ ČMAR! "

Predzadnja stvar na albumu je Gaće, vjerovatno i najpoznatija pjesma Septice, a ujedno i prvi singl. Pjesma ima stih za kojeg bi naši "socijalno angažirani" reperi ubili (respect ide jedino El Bahatteeu i Edi Maajki): "...PODERANE GAĆE NA DJELATNIČKU GUZICU/ VELIKA NJUŠKA, LUTKA OD SLAME/ LOVA ŠUŠKA, USRANI ŠLJAME/ IZ OPANAKA DAME ISKOČILE SAME/ ISKOČILA GOSPODA IZ ŠTALE BEZ PODA/ DVJESTO KOMADA BEZ ZNOJA, BEZ RADA/ UZ POMOĆ TATE, UBIRU KAMATE/ UZ POMOĆ FATER (JEBEMTI KARAKTER)/ - JEBEM TI MATER! "

Zadnja je Momak koja je možda i najslabija, ali nikako loša. Ipak za pravi doživljaj preporučujem da je slušate uz spot kojeg možete skinuti sa službenih stranica.

"...NE TREBA NAMA KOKAINA/ BOLJA JE NAMA PRASETINA/ NE TREBA NAMA TRIPOVA/ OD SUMLJIVIH TIPOVA... NIJE NAS STID/ DA NOSIMO TANGA GAĆE! "

Eto malo sam razdužio i mada ni sam baš ne volim čitati recenzije albuma kad recenzent opisuje pjesmu za pjesmom, ipak mislim da je kod ovog albuma Septice to bilo neophodno. Njihov glavni adut su tekstovi, koji, vjerujte još puno bolje zvuče uživo, a i ja sam istaknuo samo neke, meni najdraže dijelove, trudeći se da nešto ostane i za otkrivanje slušanjem. Dakle, za puno iskustvo kupite album i uživajte!

Ocjena: 10/10



Septica - službene stranice


Zanimljivi intervijuji:
20 pitanja u Playboyu
Na Terapiji






Post je objavljen 04.02.2007. u 21:49 sati.