Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/donadini

Marketing

10.travnja -Dan hrvatske nezavisnosti u Kaliforniji

Dokument kojega je Ronald Reagan, bivši američki predsjednik, potpisao kao guverner Kalifornije, iznosi zanmljive pojedinosti o odnosu toga američkog predsjednika prema Hrvatima. Osim toga, tim je dokumentom, kojega je potpisao 4. travnja 1968., Reagan proglasio 10. travnja 1968. Danom hrvatske neovisnosti u Kaliforniji.

„Hrvatska nacija se još od ranog sedmog stoljeća borila kako bi očuvala i obranila svoju neovisnost i slobodu", navodi Reagan u uvodu dokumenta. U nastavku Reagan objašnjava kako je hrvatska demokracija jedna od najstarijih, te kako je hrvatski parlament Sabor jedan od najstarijih parlamenata u svijetu.

„Hrvatska je trenutno podvrgnuta sili i teroru kojega provodi Jugoslavija, koja spriječava izbor predstavnika u Sabor i koja je oduzela Hrvatima temeljna ljudska prava na samoodređenje, slobodne izbore, gospodarstvo, kulturu, religiju, pa čak i jezik", navodi bivši američki predsjednik u dokumentu iz 1968. godine

„Više od 150 tisuća Amerikanaca hrvatskoga porijekla živi u Kalforniji, te sudjeluju u ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju Zlatne države, i uvijek održavaju svoju živost u protivljenju komunizmu i komunističkoj agresiji, dijeleći svoje znanje i iskustva".

„Stoga, sada, ja, Ronald Reagan, guverner Kalifornije, ovim dokumentom proglašavam 10. travnja kao Hrvatski dan neovisnosti kako bismo odali počast tim građanima Kalifornije i pozivam sve građane da daju svoju potporu opravdanim zahtjevima svakoga naroda za nacionalnu neovisnost i ljudsku slobodu", zaključuje u dokumentu Reagan.


Reaganovu odluku možete pročitati OVDJE

Post je objavljen 04.02.2007. u 18:51 sati.