Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zackoljice

Marketing

... zašto se plavi jeans prošiva narančastim koncem?

Image Hosted by ImageShack.us narančasti konac, koji se tradicionalno koristi pri prošivanju levi'sovog plavog jeansa, prvobitno je izabran kako bi se podudarao s bojom bakrenih dekorativnih zakovica koje se koriste kako bi povećale trajnost samog jeansa.

no, sam levi strauss ne bi vjerojatno koristio narančasti konac, niti ga uparivao s bojom zakovicama, niti bi imao ovakav jedinstveni prošiv na stražnjim džepovima hlača - da nije bilo jednog čovjeka.

jacob davis, ruski imigrant i krojač, koji je poslovao u renu (nevada, SAD), došao je na novu ideju zakivanja zakovica i to je bila ideja koja će kasnije imati golem utjecaj na razvoj jeansa i tekstilne industrije općenito. no, zbog financijskih ograničenja, jacob se nije mogao izboriti za zaštitu svog izuma, niti za proizvodnju nove tekstilne linije proizvoda.

iz puke nužde, jacob je ponudio svom veletrgovcu i dobavljaču denima da će mu prodati prava na prodaju njegovog zakovanog jeansa po zapadnoj obali SAD-a, u zamjenu za posao u njegovoj firmi te 68 dolara koji su bili potrebni za prijavljivanje patenta. dobavljač denima nije bio nitko drugi do levi strauss.

levi je u svoju kompaniju zaposlio jacoba 1873. godine i tijekom zakupa linije jacob je osigurao da se narančasti konac koristi u prošivanju jeansa te da prošivi na stražnjim džepovima imaju oblik krivulje kakvu i danas nalazimo na jeans hlačama.

u to vrijeme, moderni, unikatni prošiv na stražnjim džepovima imao i svoju svrhu. stražnji džepovi prvih levisica bili su podstavljeni pamukom te je narančasti prošiv sprječavao da se postava ne deformira te da ostane zategnuta. kompanija je izbacila pamučnu postavu još u ranom razdoblju svoga poslovanja, no prošivi su se zadržali i registrirani su kao zaštitni znak 1942. godine.

samo jednom se u povijesti jeansa činilo kako će prošivi biti uklonjeni sa stražnjih džepova. materijalna nestašica tijekom drugog svjetskog rata natjerala je levija da pridonese ratu tako što će privremeno prestati proizvoditi taj prošiveni jeans, obzirom da se to tada smatralo neozbiljnim rasipanjem konca. kako bi se spriječio prekid kontinuirane levijeve tradicije, kompanija je dizajnirala rukom obojene krivulje na džepovima svakog para hlača kojeg su tada proizveli.

sve do danas bakrene zakovice i slikoviti prošivi odgovarajuće nijanse krase levijev jeans.
legenda o leviju straussu i dalje živi, dok se ime jacoba davisa izgubilo negdje u povijesnim analima.




Post je objavljen 10.03.2013. u 08:44 sati.