Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rktkarizma

Marketing

Sveta Obitelj

Image Hosted by ImageShack.us

Pred velikim mnoštvom vjernika sa gotovo svih strana svijeta, koji su krajem 2006. godine došli u Rim te se u nedjelju oko podne okupili na Trgu Svetog Petra, papa Benedikt XVI. se osvrnuo na svetkovinu Svete obitelji, zaželivši svim obiteljima svijeta mir i ljubav Isusa Krista te istaknuo kako je Isus u Nazaretu u svom djetinstvu poštivao autoritet Marije i Josipa.

Na taj je način priznao primarnu ulogu obitelji u odgoju osobe. Oni su ga uveli u vjersku zajednicu, pohađajući sinagogu u Nazaretu. S njima je hodočastio u Jeruzalem. Svojim trodnevnim boravkom u hramu Isus nam je već kao dvanaestgodišnjak dao do znanja da se mora "baviti stvarima svog Oca", a to je poslanje koje mu je Bog povjerio.

Iz te evanđeoske epizode proizlazi, prema Papinim riječima, najutentičniji i nadublji poziv obitelji: pratiti svakog člana obitelji na putu otkrivanja Boga i namjere koju mu želi povjeriti u životu. Isus je, zahvaljujući roditeljima, upoznao ljepotu vjere, ljubav prema Bogu i njegovim zakonima kao i potrebu pravde, koja nalazi "svoju puninu u ljubavi". Od njih je naučio kako treba u prvom redu slijediti volju Božju te da je duhovna veza mnogo važnija od one krvne.

"Sveta obitelj iz Nazareta je stvarno pralik svih kršćanskih obitelji, koje su, ujedinjene sakramentom braka i hraneći se Božjom Riječju i Euharistijom, pozvane ostvariti predivni poziv i poslanje da bude žive čelije ne samo u društvu, već i u Crkvi znak i sredstvo jedinstva za cijeli ljudski rod", rekao je Papa i tražio pomoć Josipa i Marije kako bi suvremene obitelji, posebno one koji proživljvaju velike teškoće, uspjele se suprostaviti razarajućim snagama suvremene kulture, koje miniraju temelje obiteljske ustanove.


Post je objavljen 03.02.2007. u 10:41 sati.