Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Račan je potreban SDP-u

Bolest Ivice Račana odjeknule je poput groma iz vedra neba. Uzdrmala je ne samo stranačke mu kolege nego i cijelu političku scenu. Nitko ne dvoji da bi brz povratak Račana na političku scenu bio dobitak i za SDP, ali i za politički život. Tko može zamisliti dobru partiju tenisa s jednim osrednjim i jednim jakim igračem na igralištu?
Izostanak Račana, kao jednog od najvažnijih lidera, umnogome će utjecati na preslagivanje političkih karata, i tu u predizbornoj godini, i zato je njegova bolest došla u najgore vrijeme i za SDP.Iako SDP ima jasnu i stranačku strukturu, a zadnja konvencija stranke daje puni legitimitet Željki Antunović koja je izabrana za zamjenicu, da sada - privremeno - vodi stranku.

No ponovit ću ono što sam već rekla sinoć u emisiji Otvoreno: rejting Željke Antunović u javnosti nije ni približan onome Ivice Račana. Mnogi već uspoređuju taj potezu SDP-u s hipotetskom situacijom da Sanader stranku privremeno da u ruke, u javnosti neomiljenoj, Jadranki Kosor.Stoga se nameće legitimno pitanje hoće li Ž. Antunović taj posao odraditi uspješno poput Račana?I kao što je dobro primijetio Radimir Čačić, SDP-u će u prvi mah, zahvaljujući suosjećanju birača zbog Račanove bolesti, rejting sigurno porasti. Međutim, sasvim je izvjesno da će ona utjecati na ishod parlamentarnih izbora, a u konačnici sve će ovisiti o brzini kojom će se Račan oporaviti i vratiti u stranačko sedlo.I da sve teče najidealnije, sasvim je jasno da lider SDP-a neće biti u punoj formi do izbora.Tu se otvara prostor za djelovanje energičnom Čačiću, kojemu već sada ankete daju prednost i pred Sanaderom i pred Račanom u borbi za premijersko mjesto.

Iako u SDP-u ne žele zasad ni čuti za mogućnost da podrže Čačića, to nije isključeno. Bez obzira na to što će Čačić imati mukotrpan posao želi li uvjeriti birače SDP-a da podrže njega, a ne, na primjer, dr. Ljubu Jurčića, on ima sjajnu startnu poziciju.I tu se sad otvara drugi problem, a to je činjenica da SDP, osim Račana, nema snažno profiliranog lidera na nacionalnoj razini. No to je realno boljka svih stranaka.Postoji i realna opasnost da se razbuktaju sukobi stranačkih interesnih skupina čiji su glavni predstavnici Ž. Antunović i Bandić. Pitanje je samo kada će se te sporadične bitke pretvoriti u pravi rat. U tome ih može zaustaviti samo spoznaja da ako uruše stranku, time ruše i svoje političke karijere.















Post je objavljen 02.02.2007. u 12:16 sati.