Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/malika

Marketing


... neki od recepata za jela koja su prisutna u zidovskoj kuhinji diljem svijeta:

K O L A C I




Savijaca - Strudel - Shtrudel


Tijesto
: 2,5 salice brasna; 200 grama margarina; pola salice tople vode; 1 mala zlica octa
Nadjev - fil : 1 kg tvrdih, kiselih jabuka; 2 zlice secera; 4 zlice meda; pola salice suhog grozdja; pola salice mljevenih badema; 1 zlicica cimeta; 5 zlica krusnih mrvica

Priprema: Margarin utrljati u brasno, dodati ostale sastojke i umjesiti dok tijesto ne bude elasticno ali da zadrzi mekocu. Tijesto nakon toga se podijeli u dva dijela i ostavi na hladno mjesto stajati bar jedan sat (hladnjak).
Jabuke naribati, ocjediti sok koji puste i pomijesati s ostalim sastojcima. Tijesto se razvuce na duzinu lima, nanese se nadjev i zavije struca. Ponoviti postupak s drugim dijelom tijesta. Struce se stave u podmazan lim tako da rub bude okrenut prema dolje, premaze se izlupanim zumanjkom i pece oko jedan sat na temperaturi 180 stupnjeva.

(Postoji i drugi nacin pripreme tijesta koji je slican nacinu pripreme prisutnom u ovim krajevima: na pola kg brasna: pola mekog, pola ostrog, uzme se 1 dcl ulja, malo soli, tople vode koliko je potrebno da se umjesti mekano tijesto koje nasuprot prvom tijestu koje stoji na hladnom, stoji na toplom sat-dva. Ovo tijesto razvalci se u vrlo tanku koru-jufku, na nju se nanosi nadjev i rola u strucu).
Bez obzira na koji nacin se napravi tijesto, savijaca je vrlo omiljen kolac koji se rado jede.

Savijacu obilato posipati secerom u prahu.


Palacinke - Blintzes - Blini

Tijesto: 3 jaja, malo soli, malo secera, 30 grama otopljenog maslaca ili margarina, 375 ml tekucine (pola voda, pola mlijeko), brasno, masnoca za pecenje
Nadjev: 600 grama sira kravljeg po mogucnosti kombinacija manje i punomasnog svjezeg sira, 60 grama secera, 1 zlicica vanilije
Prelijev I: 500 grama jagoda, malo secera, limunov sok
Preljev II: 3 jaja, secer

Priprema: Palacinke - blini, se ispeku, zamotaju tako da se dobije izgled "sarmice", jagode izmiskati sa secerom i limunovim sokom. Kod serviranja preliti dobivenim pireom od jagoda.

Palacinke punjene sirom zamotaju se na predhodno opisan nacin, sloze u namstenu vatrostalnu posudu, jaja se razdvoje na bijeli i zuti dio, zuti dio se miksa sa secerom dok se ne dobije gusta svijetla smjesa, posebno se izradi bjelanjak, mase se sjedine, prelije se preko poslozenih palcinki i zapece u pecnici na 180 stupnjeva 30 minuta.

Blini, Blintzes su izraz za palacinke. Mogu se puni slatkim i slanim nadjevima .


Babka - kugluf (dizano tijesto)

Tijesto: 125 grama maslaca ili margarina, 2 salice mlijeka, svjezi ili suseni kvasac, pola vrecice pecilnog praska, 1 salica tople vode, 5 cijelih jaja, 4 zumanjka, 1 salica tople vode, 1 zlicica vanile, usecereno (kandirano voce) grozdjice, korice narandje, korice limuna, ili nekog drugog kandiranog voca, malo soli. Tijesto se izradi da bude pjenasto, zatim doda kandirano voce, pece se u kalupu karakteristicnog kupolastog oblika. Tijesto se pece 40 minuta na temperaturi 180 stupnjeva, kad je peceno, jos u posudi za pecenje prekrije se platnenom krpom da ostoji desetak minuta (na taj nacin lakse se peceno tijesto odvoji od stijenki posude za pecenje.

Prelijev: 100 grama cokolade za kuhanje, 50 grama margarina, secer u prahu, 1 zlicica mlijeka u prahu. Sastojci se otope na pari kolac se prelije i jede tek nakon sto se je prelijev dobro stisnuo. (preporuka: ne stavljati kolac u hladnjak, jer se uslijed brzog hladjenja desi da se pojavi vlaznost).

Babku je moguce umjesto cokoladnim prelijevom, posipati secerom u prahu.





Post je objavljen 02.02.2007. u 16:19 sati.