Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bbbmalmo

Marketing

BBB stigli u Antalyu: Bit će smrti bude li utakmice!

NAKON bljedunjavog remija i propuštenog jedanaesterca protiv poljske Wisle, Dinamovci će pobjedu tražiti u novom pripremnom susretu. No, vodimo li se za prijetnjama BBB-a, bit će sasvim zadovoljni i s ishodom u kojem izvlače živu glavu.
Baš kao što su najavili Dinamovi najekstremniji navijači pristigli su u tursko ljetovalište kako bi bodrili Modre tijekom uigravanja za nastavak sezone. No, beogradski Sport upozorava kako BBB-i nisu automobilima proputovali tako dalek put da bi među prvima uživo vidjeli novi Ivankovićev ustroj, već je njihov glavni motiv spriječavanje prijateljske utakmice s OFK Beograd, koja je dogovorena za srijedu, s početkom u 15 sati.

"Prema posljednjim informacijama koje sam dobio iz Turske, apsolutno je sve u redu. Zasad nema nikakvih incidenata niti se razmišlja o otkazivanju susreta. Nema potrebe osvrtati se na prijetnje ekscesima." - kazao nam je u utorak navečer Dinamov glasnogovornik Neven Cvijanović.

Nije tajna da BBB-i žestoko osuđuju Dinamovu upravu zbog koketiranja s regionalnom nogometnom reanimacijom i odigravanjem prijateljskih susreta visokog rizika, a svoj stav posljednji put izrazili su na Hitrec-Kacijanu gdje se treniralo s Deverićevom Lokomotivom. "OFK Beograd - igranka ili interes" - pisalo je na uočljivom transparentu, baš poput onog koji su BBB-i izvjesili u Kup utakmici protiv Šibenika, kada je igračima poručeno: "Tko sluša cajku, jebemu mu majku."

Da su u dobroj formi, Dinamovi navijači pokazali su i nedavno u Metkoviću, no Uprava se ne boji da su na pomolu novi neredi. Čak niti nakon što su neki od igrača javno izrekli da zaziru od prijetnji smrću, ma koliko god se činile bezazlenima.

OFK Beograd i Dinamo su u izuzetno prijateljskim odnosima, prvenstveno zahvaljujući međusobnom uvažavanju Zdravka Mamića i njegovog kolege po struci, Vladimira Bulatovića.

"Za huligane su batine i zatvor. Neće biti ništa od otkazivanja utakmice, tu buku dižu pojedinci iz Zagreba a ne organizirana skupina navijača. Pa pojedinci nam neće srušiti dogovor sa prijateljima sa Karaburme; Terzićem, Bulatovićem i Podunavcem." - kazao je nedavno beogradskom listu Zdravko Mamić.

Je li njegovo prijateljstvo s vodstvom OFK Beograd kumovalo da se Josipa Kužea odbaci iz utrke za poziciju prvog stratega tog srpskog kluba, ne bi čudilo. Ali, jednostavno ne stane u ovu priču. Jer ovo je priča o politici, koja nesumnjivo pronalazi svoje mjesto u nogometu.

Kada su se Dinamo i Partizan prije tri godine sreli u švicarskom Krienseu, mirnim gradićem odjeknula je vijest o neredima na stadionu i oko njega. Zbog masovne tučnjave nasred terena susret je prekinut, mnogi su završili krvave glave... Hajdukovi navijači po tom pitanju nisu ništa tolerantniji. Sjećamo se grafita koji su na Poljudu osvanuli prije dvije godine, kada je Hajduk u Antalyi odigrao prijateljsku s crno-bijelima, a Borisa Živkovića na službenom Torcidinom webu ovih se dana žestoko prozvalo zbog davnih fotografija iz frankfurtskog kafića, apostrofiranog kao okupljalište srpskih gastarbajtera...

Naši istočni susjedi uoči sutrašnjeg meča ne žele dizati tenzije, pa tako direktor Bulatović poručuje javnosti da želi odmjeriti snage u korektnoj i fer atmosferi.

"Zaista nema potrebe da se diže tolika prašina, imamo izuzetno dobre odnose prijateljima iz Dinama. Kamo sreće da tijekom godine imamo više ovakvih utakmica." - kazao je, odgovarajući na upite o eventualnom dodatnom osiguranju, obzirom da se susret igra na terenu zatvorenog tipa u turskom Beleku, gdje je Dinamo remizirao s Wislom, a navijači bi mogli ostati i izvan središta zbivanja obzirom na postojeću tek jednu manju tribinu iza gola.

"Gledali smo susret s Poljacima, BBB-i su korektno bodrili svoj klub. Prije susreta s njima, organizirat ćemo mali sastanak i priopćiti igračima da je to utakmica kao svaka druga." - dodao je.

Prema pisanju tamošnjih medija, za igrače i stručni stožer značaj Dinama u bivšoj državi dovoljan je motiv za pobjedu i ograđuju se od svakog političkog nabrijavanja. Jedan od prvotimaca romantičara kazao je između ostalog da ne obraća pažnju na navijače ili provokacije. No, obzirom da će Antalyu pohoditi "srpski i hrvatski veleposlanici, ali i predsjednik FSS-a Zvezdan Terzić, domaćini ništa neće prepustiti slučaju, već će ipak postrožiti mjere sigurnosti."

U čast dolaska Dinama i promociji BBB-a u prilog, srpski tisak potrudio se složiti kronološki pregled većih izgreda Dinamovih navijača tijekom posljednjih deset godina; od
Zuricha i susreta Kupa UEFA protiv Grasshoperssa kada su navijači napravili štetu veću od 150 tisuća dolara, preko Kijeva 2003., kada je 70 Dinamovih navijača protjerano iz Ukrajine zbog nereda koje su prouzročili u jednom kafiću, pa sve do najnovijih divljačkih scena iz Litve i Auxerrea...

Sastanak u hotelu

U popodnevnim satima srijede Zdravko Mamić dočekao je u Dinamovom Disneylandu delegaciju OFK Beograd na čelu sa Vladimirom Bulatovićem te srpske novinare, priuštivši im dvosatnu predstavu, začinjenu s patetičnim prisjećanjem na suradnju začetu prošlog ljeta, kada su iz Beograda poslali podatke o francuskom Auxerreu koji je prije iz Kupa Uefa izbacio upravo OFK. Misija, na žalost, nije uspjela...

Jedan od srpskih novinara koji je imao tu sreću da bude dijelom turskog Mamićevog domjenka uspio je nakratko porazgovarati sa Eduardom da Silvom, a Brazilac je rekao:

"Ne poznajem OFK Beograd, ali sam čuo za njih. Iz Srbije znam samo za Partizan i Crvenu Zvezdu. No, bez obzira, ne smijemo potcijeniti protivnika. Igrat ćemo kao da je riječ o službenoj utakmici."

I da, kolega prenosi da je Mamić obećao osigurati maksimalno sigurne uvjete za odigravanje susreta. Na stadionu, najavio je, nalazit će se pripadnici lokalne policije (!). Tako to radi Zdravko Mamić. Na kraju sastanka, obje su strane proglasile sutrašnju utakmicu - derbijem svih prijateljskih susreta ovih dana na obali Sredozemnog mora.
(www.index.hr)


Post je objavljen 01.02.2007. u 12:14 sati.