Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slonic

Marketing

pravopis...


današnji članak na portalu:

Na prijedlog Vijeća za normu hrvatskog standardnog jezika, ministar Dragan Primorac će krajem veljače raspisati javni natječaj za izradu novog pravopisa hrvatskog jezika!


Novi bi pravopis trebao biti potpuno usklađen s jezičnim rješenjima koja je u protekle dvije godine izglasalo Vijeće kojim predsjeda akademik Radoslav Katičić. Točnije, očekuje se da će donošenjem novog pravopisa s rješenjima ne ću, grješka, zadatci iz hrvatskog jezika biti istisnuti neću, greška i zadaci. Ministar Dragan Primorac rekao je Jutarnjem da, zbog konsenzusa postignutog oko niza jezičnih pitanja, jezikoslovci okupljeni u Vijeću očekuju da bi se novi pravopis mogao izraditi u vrlo kratkom roku.

Službeno rješenje za korištenje u školama trenutačno ima Babić-Finka-Mogušev Pravopis iz 1994. Uz njega je Ministarstvo 2005. za korištenje u školama preporučilo i Hrvatski školski pravopis koji je dokinuo dvojnosti i prema kojem je jedino ispravno pisati ne ću, grješka, strjelica, napitci, zadatci, gubitci, otpadci, grjehota...

Vijeće je, podsjeća Jutarnji, u prosincu 2005. preporučilo da se "neću" piše isključivo odvojeno. Odluka je donesena većinom glasova na prijedlog akademika Radoslava Katičića.

Za rastavljeno pisanje "ne ću" glasalo je sedam članova Vijeća, dvojica su bila protiv (prof. dr. Ivo Pranjković i prof. dr. Josip Božanić), a dvojica suzdržana (akademik Mislav Ježić i prof. dr. Mile Mamić).

Obrazlažući zašto bi "ne ću" trebalo pisati odvojeno Katičić je izjavio da je to hrvatska tradicija, odnosno da je sastavljeno pisanje "neću" propisao tek Novosadski pravopis 1960. godine.

Nekoliko dana nakon toga premijer Ivo Sanader javno se izjasnio da on neće pisati "ne ću". Međutim, rješenje koje je donijelo Vijeće ostalo je na snazi i ono bi trebalo biti ugrađeno u novi pravopis, jednako kao što bi u budućnosti jedino ispravno bilo pisati sudci, predci, istrjebljenje, grješka i sl.

Na pitanje što će biti s Pravopisom Matice hrvatske, koji se upravo završava, Primorac je rekao da će za upotrebu u školama biti odobren svaki pravopis koji slijedi jezična rješenja koja je odobrilo Vijeće.

"Jezik je živ i dinamičan i on se ne može mijenjati preko noći političkom odlukom. Samo je struka ta koja može donijeti odluku i zato je najveći iskorak i napravljen osnivanjem Vijeća koje je do sada riješilo većinu pravopisnih dilema, a mogu reći da se kroz raspravu pokazalo da je razlika među jezikoslovcima manja nego što se to u javnosti mislilo", rekao je ministar Primorac.




..............................neznam Više ka ko dapišem:!?......... istina j da mi gramatika nije nikada baš previše znaimala, ali smo ju morali koliko toliko naučiti. Ako ništa drugo naši đaci znaju da se početak rečenice piše velikim slovom (za razilku engleza prema nekom istraživanju).......Meni je jasno da su se neke riječi mjenjale nakon rata, ali za mislim da bi stvarno toga bilo dosta....ali ne, naši ga još uvijek mjenjaju...meni se po tome čini da neki stvarno nemaju korisnog posla, a i da se naši uđbenici ne mogu zadržati barem dvije godine....po meni, meni je to samo zgrtanje love nekima, mi to plaćamo i još to sve moramo i naučiti.........

Kada mi je dijete krenulo u školu, ja mislila kako me barem u tom razredu ne može iznenaditi, ali........

hvali se ona meni kako je naučila "otvornike" i "zatvornike"........moram priznati da sam blenula kao tele, jebate o čemu priča???????? kada je rekla da su otvornici "a e i o u "tada sam shvatila da su to samoglasnici.......onda ja ju ispitujem prirodu i društvo i kažem joj da mi nabroji zimzeleno drveće....gleda sada ona u mene kao tele.....ja joj objsnim da su to oni kojima ne pada lišće u jesen a ona meni da su to "vazdazelena" drveća...........i ne sjećam se više svega, ali bilo je toga puno......

priznajem da mi ije, je i č i ć najviše zadavalo briga, a kada sam pitala tarinu učiteljicu od 1. do 4. razreda kako da ja djetetu to na najlakši način objasnim, obzirom da oni nemaju u školi toliko vremena a već u prvom razredu dobivaju loše ocjene zbog gramatike, ona meni kaže da joj dam Hrvatski riječnik i neka uči riječi napamet kako tamo pišu...........hej, pa moje dijete s 20 kg u prvom razredu ne može niti držati taj riječnik......da joj objašnjavam za "ije i je" onako kako smo si mi olakšavali, da si izgovorimo riječ na ekavici????......odmah bi bili državni neprijatelji.....

eto, uglavnom, kada sam danas pročitala ovaj članak, sada sam definitivno uvjerena da i ovo malo što sam mislila da znam o gramatici, više ništa neznam i više stvarno nisam sigurna kako se što piše..........

možda sam u krivu, možda to treba tako, što vi mislite......slobodno se izjasnite.....



Post je objavljen 01.02.2007. u 10:38 sati.